5 redenen waarom je melk moet drinken

Terug naar De Melkbrigade van destijds?

Het jongste decennium werd het een tendens om de weldaden van melk en zuivelproducten te betwisten. Wetenschappers pakten uit met verrassende maar twijfelachtige rapporten en veroordeelden ronduit de consumptie ervan. Vele diëtisten weerden melk uit de eetgewoontes en veganisten -mensen die geen dierlijke producten eten en drinken- pakten zelfs uit met de slogan ‘Melkvrij maakt je blij!’.

Tijdens een persmoment pakte de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) gisteren uit met een totaal anders klinkende slogan: ‘Melk moet, melk doet je goed!’. Vergelijk het met De Melkbrigade van destijds, maar met de actie die deze slogan ondersteunt, wil men nu net de negatieve mythes die de ronde doen omtrent ‘melk’ onvoorwaardelijk ontkrachten.

Professor Jean-Jacques Body en diëtiste Aurore Collignon van het ziekenhuis UVC Brugmann lichtten de actie toe: “Melkproducten zijn een niet te verwaarlozen essentiële bron van voedingsstoffen. Volgens de voedselpiramide zijn dagelijks een glas melk, magere yoghurt en een snede light kaas aangeraden om te voldoen aan de calciumbehoefte en zijn ze een natuurlijke bron van proteïnes voor de spieren en vitamine D voor het beendergestel.

Melk

Nederland is en blijft het ‘melkland’ bij uitstek. In eigen land is de consumptie van melk en zuivelproducten de jongste jaren sterk verminderd, vooral onder invloed van de anti-reclame. Verschillende universiteitsonderzoeken in Vlaanderen en Brussel bogen zich de afgelopen 5 jaar niet zozeer over de eigenschappen van melk dan wel over de reële effecten ervan. En dit zijn de nuchtere vaststellingen in een notendop:

(lees verder op de volgende pagina)