5 redenen waarom je meer moet knuffelen!

En ze zijn overtuigend!

Dat veel groenten en fruit eten gezond is, weten we al langer. Zo lees je hier bijvoorbeeld de voordelen van pompoen of van komkommer.  Ook sporten heeft zo zijn voordelen, maar daar moet je je natuurlijk voor verplaatsen en dat is soms wel te veel moeite na een lastige werkdag. Een recent onderzoek heeft aan het licht gebracht dat er een thuisactiviteit bestaat die bijzonder veel voordelen oplevert die ook de moeite waard zijn: knuffelen! Hieronder lichten we de voordelen even toe.

1. Angstremmend

Wist jij dat knuffelen ervoor zorgt dat je je geliefd voelt, en dat er daardoor allerlei stoffen vrijkomen die je zenuwstelsel kalmeren? Niet alleen je angstgevoelens nemen af, maar ook je stresslevel neemt een duik. Een van die stoffen is oxytocine en komt – weliswaar in grotere hoeveelheid – ook vrij bij het krijgen van een orgasme. Geef nu toe: na een orgasme voel je je (toch voor even) onoverwinnelijk, niet?

2. Liefde

Een knuffel verhoogt dat kans dat je een blijvende band creëert met de andere. Onderzoek wees uit dat je sneller iemand onthoudt wanneer je die hebt geknuffeld, en dat je meer geneigd bent om liefdevol terug te denken aan die persoon. Waarom? Knuffelen wordt universeel gekoppeld aan verbondenheid en vertrouwen. Wil je dus een blijvende indruk nalaten op iemand? Neem die dan maar eens goed vast!

moilhukj


3. Verhoogde weerstand

Kinderen die zijn opgegroeid in liefdevolle gezinnen, hebben een beter immuunsysteem dan minder gegoede kinderen. Zoals net gezegd, komen heel wat stoffen vrij door te knuffelen en die zijn ook verantwoordelijk voor het versterken van je weerstand! Meer nog: de productie van witte bloedcellen wordt bevorderd! Bij de hindoes en boeddhisten zijn ze al eeuwen overtuigd van deze werking van knuffelen!

4. Goed humeur

Naast oxytocine komt er ook serotonine vrij. Een goede knuffel zorgt ervoor dat de hoeveelheid serotonine spectaculair in de hoogte schiet! Deze stof is beter bekend onder de naam ‘gelukshormoon’ en is enorm verslavend! Hoe meer, hoe beter!

5. Het is gewoon leuk!

Er is toch niets zo leuk als je vrienden begroeten met een warme knuffel? Of je ouders eens goed vastpakken nadat je ze een tijdje niet hebt gezien? Knuffelen is geweldig en kan je nooit te veel doen!

download2555