5 redenen waarom koude douches een must zijn voor je gezondheid

Het proberen waard.

Een koude douche lijkt op het eerste gezicht niet iets waar je zelf voor kiest. Het is iets dat je opgelegd wordt: een marteling. Het spreekwoord ‘een koude douche krijgen’ gaat niet voor niets over een onaangename verrassing. Toch is het beter voor je gezondheid om het warm water niet open te draaien en wel om deze vijf redenen:

1. Het geeft energie

Een koude douche in de morgen zorgt ervoor dat ons lichaam op gang komt. We ademen heviger, waardoor we veel zuurstof opnemen. Om het lichaam warm te houden, zal de hartslag verhogen. Na de douche, ben je zo fris als een hoentje en zal de slaperigheid volledig verdwenen zijn.

2. Je krijgt een stralende huid en glanzend haar

Koude douches zijn goed voor je als je last hebt van een droge huid en uitgedroogd haar. Warm water zal de huid nog droger maken en kan het haar en de hoofdhuid irriteren. Koud water zorgt ervoor dat de huid strak blijft en minder vuil de poriën kan binnendringen.

3. Het verbetert de immuniteit en de circulatie

Omdat het hart sneller pompt, verbetert de bloedcirculatie. Daardoor krijgen je organen genoeg bloed, wat helpt om hartziektes te vermijden. Om dezelfde reden is een koude douche goed tegen een lage bloeddruk en verstopte aderen.

4. Je valt erdoor af

Een koude douche laat je lichaam meer werken. Je vet wordt ingezet om je lichaam warm te houden, wanneer het kouder is. Daardoor verbrand je, als je koud doucht, sneller vet dan als je een warme douche neemt.

5. Het is goed tegen stijve spieren

Koude zorgt ervoor dat stijve spieren sneller herstellen. Dat is de reden waarom atleten een ijsbad nemen nadat ze gesport hebben.

 

koude douche