5 psychische aandoeningen waarop vrouwen meer risico lopen dan mannen

Een opvallend verschil tussen de geslachten.

Iedereen kan ten prooi vallen aan een psychische aandoening. Toch blijkt het dat vrouwen net iets meer risico lopen dan mannen. Hormonale schommelingen en de sociale druk kunnen ertoe bijdragen dat langdurige stress in een mentale aandoening verandert. Vrouwen moeten ,en willen, even goed presteren als mannen, maar daarnaast willen ze ook een goede moeder zijn, het huishouden runnen, voor hun gezin zorgen, een sociaal leven hebben enzovoort. Soms is er maar een druppel nodig om de emmer te doen overlopen.

depressie


1. Depressie

  • Symptomen

Een aanhoudend gevoel van hopeloosheid en verdriet zonder aanwijsbare reden. Een laag zelfbeeld, zich futloos en nutteloos voelen. Veranderingen in slaap- en eetpatroon.

  • Behandeling

In de meeste gevallen kan cognitieve therapie een goede oplossing zijn. Wanneer een depressie een zwaardere vorm aanneemt, kunnen antidepressiva voorgeschreven worden om de symptomen te onderdrukken. Dit moet echter als de laatste oplossing gezien worden. Antidepressiva zijn vaak verslavend en kunnen serieuze bijwerkingen hebben. Het kan ook even duren eer de patiƫnt het gepaste medicament gevonden heeft.

verdrietig


(lees verder op de volgende pagina)