5 natuurlijke dorstlessers

Vermijd alle zoete drankjes, zelfs een frisse pint!

Zomer en dorst, ze gaan hand in hand. Ik kan me voorstellen dat de consumptie van frisdranken en alcohol op zijn minst verdrievoudigt tijdens de zomermaanden. Toch zijn er middeltjes die makkelijk zelf te bereiden zijn en die effectief je dorst milderen.

Water drinken

1.  Water:

Boven alles is bronwater en zelfs (gezond) leidingwater dé dorstlesser bij uitstek. Meer nog: in feite zou iedereen minstens één liter water per dag moéten drinken, dorst of niet. Op zich is water niet echt ‘lekker’ en vrij veel kinderen lusten het niet eens. In feite zouden ze al in de peutertijd water moeten ‘leren’ drinken, eventueel aangevuld met wat vers vruchtensap.

Citroen water

2.  Citroenwater:

Een kind zal er ook niet meteen verlekkerd op zijn, maar voor elke volwassen persoon is het een aan te raden dorstlesser, omdat het je tegelijk ook een hoeveelheid vitamine C levert en bovendien je lichaam ‘kuist’. Het sap van twee citroenen leng je aan met één liter water en mondjesmaat ledig je de fles gedurende de dag.

Pittig detail: met citroenwater zal je ook ongewild wat gewicht verliezen. Let wel, puur citroensap is geen dorstlesser en kan je maag letterlijk zuur opbreken.

[related-posts]

3.  Meloenwater:

watermeloendrinken

Watermeloen bevat sowieso veel water. Stukken meloen door de mixer halen, levert vlug een glas sap op, dat veel dunner is dan bv. sinaasappel- of pompelmoessap. Voeg je er het sap van een halve citroen aan toe en het is nog smakelijk ook. Het is een natuurlijke dorstlesser, maar bovendien is watermeloen ook rijk aan vitamine A en C, magnesium en lycopeen, dat de veroudering van de huid afremt.

4.  Koude thee:

Ijsthee

Met wat takjes munt bereid je de thee zoals je die warm zou nuttigen. Pas gekookt water erover en met wat dunne schilletjes van citroen of sinaasappelsap (zonder wit!) erbij laat je de de thee een tiental minuten trekken. Je verwijdert de takjes munt en de schilletjes en laat de drank een nachtje rusten in de koelkast. ’s Anderendaags voeg je er wat vers limoensap aan toe en eventueel een lepeltje honing of agavesiroop.

Op dezelfde wijze kan je ook een thee bereiden van citroenmelisse. En ook groene en zwarte thee -bereid met gedroogde theeblaadjes en niet met theezakjes!- kan je ook koud drinken en zijn absolute dorstlessers.

[related-posts]

Appel 3

5.  Een appel:

Een appel eten stilt wel degelijk het dorstgevoel, dus zou het gezegde moeten zijn ‘een appeltje tegen de dorst’. Maar spreekwoordelijk is een ‘appeltje voor de dorst’ iets dat men opzij zet om het te gebruiken, wanneer men er werkelijk nood aan heeft, bv. een som geld. Appels zijn niet alleen dorstlessers, ze zijn ook bijzonder weldadig voor je fysieke paraatheid. Ze reinigen je lichaam en helpen bij lever- en galkwalen.