5 manieren om een soa op te lopen zonder seksueel contact

0
7039

Misverstand.

Soa is de afkorting van seksueel overdraagbare aandoening, een term die gebruikt wordt voor allerlei aandoeningen die vaak tijdens seks worden overgedragen, maar niet noodzakelijk. Aids, syfilis, herpes en gonorroe zijn bekende geslachtsziekten. Voor veel soa’s geldt dat de drager geen duidelijk herkenbare klachten hoeft te hebben. Dat maakt het daarom extra moeilijk om een aandoening op te sporen.

Zoals hierboven gezegd kan je een soa dus ook oplopen zonder seksueel contact te hebben, maar via plaatsen of objecten waar je bijna dagelijks mee in contact komt. Het is één van de grootste misverstanden die er nog steeds bestaan rond soa’s.

1. Baarden

Baarden kunnen een broedplaats zijn voor kiemen en daardoor schimmelinfecties, huidproblemen en herpes verbergen. Hiermee in contact komen kan de ziekte overdragen.


(lees verder op de volgende pagina)

2. Lippenstift

Een persoon met orale herpes kan het virus verspreiden door lippenstift of lippenbalsem met iemand te delen. Absoluut te vermijden dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Intieme delen ontharen of waxen

Schaamharen hebben wel degelijk een functie: ze dienen als een soort membraan van de huid waardoor virussen of bacteriën niet zo makkelijk jouw lichaam kunnen aantasten. Let dus extra op jouw hygiëne als je van ‘kaal’ houdt.


(lees verder op de volgende pagina)

4. Tattoo of piercing

Dit heeft alles te maken met de hygiëne van het materiaal. Naalden kunnen Hepatitis B of C en zelfs HIV dragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Zonnebank

In een zonnebankcenter gebruiken zoveel personen dezelfde zonnebank en daarop kunnen makkelijk taphylococcus-bacteriën, fecale bacteriën, het herpesvirus en het humaan papillomavirus achterblijven. Hygiëne is dus van het grootste belang.


GEEN REACTIES