4 gezonde drankjes om je dag mee te beginnen

Beter dan koffie.

In de jongste uitgave van het wekelijkse magazine Nina verscheen in primeur het allereerste dubbelinterview van Luc Appermont en Bart Kaëll, al meer dan 30 jaar een aardig homokoppel. Daarin verklapten zij het geheim van hun ‘eeuwige jeugd’. Zij beginnen elke ochtend steevast met… een kop heet water, vermengd met het sap van een verse citroen. Smakelijk!

Citroen water

De weldaden van citroen zijn al jaren aangetoond, maar toch is niet ieders maag ertegen bestand op een nuchtere maag. Ook vers fruitsap of een glas melk is niet aan iedereen besteed. Wat is dan wel het ideale drankje om je dag mee te beginnen? Als je dit onderwerp aantikt op je zoeksite, vind je er tientallen theorieën en beproefde rapporten over. Wij probeerden uit al die weetjes een top 5 te distilleren:

1. Twee glazen warm water:

’s Nachts verliest je lichaam zo’n 200 ml aan vocht. Dit moet ’s morgens aangevuld worden om niet uitgedroogd te raken. Water is de beste optie. En dan bij voorkeur lauwwarm water. Koud water laat de bloedvaten rondom je maag krimpen, waardoor het hydratatieproces wordt vertraagd. Neem na het drinken alle tijd om naar de badkamer te gaan voor je aan je ontbijt begint.

Water drinken

2. Water met walnoten:

Voor het slapengaan drop je enkele gedroogde walnoten (ook ‘okkernoten’ genoemd) in een glas lauw water. ’s Ochtends is het water geelbruin gekleurd; niet erg smaakvol maar wel voedzaam en reinigend. Het drankje houdt bovendien je cholesterolgehalte op peil. Na je badkamerbeurt kan je de (week geworden) noten ook nuttigen bij een bordje muesli of havermout met melk of yoghurt.

walnoten

(lees verder op de volgende pagina)