4 signalen die erop wijzen dat je te veel koffie drinkt

Cafeïnevrije koffie kan net zo lekker zijn!

Voor velen onder jullie is een lekkere kop koffie wellicht het eerste waaraan je denkt bij het opstaan. Cafeïne stimuleert je stofwisseling en is een bron aan antioxidanten. Maar een meerderheid heeft niet genoeg aan één kop koffie om ‘s morgens goed en wel op dreef te komen. Hoewel de limiet verschilt van persoon tot persoon, geeft je lichaam zelf vroeg of laat de signalen dat je niet goed bezig bent.

Je lichaam wordt namelijk erg afhankelijk van je dagelijkse dosis koffie. 6 à 8 kopjes kan nog, mits je tenminste één koffievrije dag per week plant. Zo niet, is de kans groot dat je eraan verslaafd raakt en dit kan je lichaam uit een gezond evenwicht brengen. Dit zijn de meest voorkomende signalen:

1. Snel geprikkeld zijn:

Het oppeppend effect van koffie werkt nefast in op je natuurlijke karaktertrekken als je er teveel van drinkt. Je geduld raakt sneller op dan dat het bijgevuld raakt. Je zal je sneller nerveus en boos maken dan gewoonlijk en zelfs je omgeving zal merken dat je moeite hebt om je te concentreren.

Cafeïne zorgt ervoor dat je ademhaling oppervlakkiger wordt, waardoor er minder zuurstof naar je hersenen wordt getransporteerd. Dat tekort aan zuurstof tast je inschattingsvermogen aan en verlaagt je focus. Daardoor kan je minder goed nadenken en relativeren.

Glas koffie breekt


(lees verder op de volgende pagina)