4 redenen en gevolgen van snurken

In aparte kamers slapen is haast een trend aan het worden.

Niet alleen snurken is tegenwoordig voor vele partners een reden om ‘s nachts in aparte kamers te gaan slapen. In deze tijden van hoge werkdruk en stress wordt een goede en ononderbroken nachtrust beschouwd als een absolute must voor de algemene conditie van lichaam en geest. Daar zijn wetenschappers het volmondig over eens.

Maar over volle monden gesproken; nogal wat mensen snurken en knarsetanden ‘s nachts en een minderheid praat en schreeuwt ook tijdens de slaap. Hoewel de slaper zelf ervan weinig of geen hinder ervaart, is dit minder prettig voor de bedgenoot. Herhaaldelijke rusteloze nachten leiden niet alleen tot vermoeidheid maar ook tot andere gezondheidsklachten zoals o.a. gewichtstoename en verontrustende hoge bloeddruk!

Dit zijn een aantal dingen die je nog niet wist over snurken, maar die je misschien als troeven achter de hand kan houden als je beslist om voortaan in een aparte kamer te zullen slapen:

1. Lawaaihinder:

Het woord lijkt lichtjes overdreven maar het is in vele gevallen niet misplaatst. Bij partners van ‘harde’ snurkers is zowaar gehoorschade waargenomen! Gesnurk kan variĆ«ren van een bijna geruisloos gezoem tot een oorverdovend gehamer. Een gemiddeld gesnurk telt ongeveer 30 tot 40 decibel, terwijl je als partner kan klagen over geluidsoverlast vanaf 50 decibel. Er zijn slaapklinieken waar zelfs gesnurk tot 110 decibel is geregistreerd!

horen

(lees verder op de volgende pagina)