3 redenen waarom vrouwen vaker huilen dan mannen

En nee, het zijn geen krokodillentranen!

Vrouwen gaan maar al te gauw wenen, vinden mannen, en daarom worden ze ook vaak denigrerend bestempeld als ‘trezebezen’, ‘flauwe trienen’ en ‘bleitsmoeltjes’. Zeer onterecht, want er bestaan zelfs wetenschappelijke verklaringen voor. Ad Vingerhoets, hoogleraar klinische psychologie aan de universiteit van Tilburg, besteedde er een uitgebreid boek aan, getiteld ‘Tranen. Waarom mensen huilen.’

De professor ondervroeg de jongste jaren plusminus 5000 mensen uit 37 landen naar hun emotionele reacties. Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen. De huilbuien van een vrouw duren ook opmerkelijk langer dan die van een man. Een vrouw doet er gemiddeld 6 minuten over, een man nauwelijks 2 minuten.

[related-posts]

Waarom vrouwen vaker huilen, heeft volgens professor Vingerhoets met sociale, maar ook met hormonale elementen te maken. Een eerste factor is dat vrouwen vaker dan mannen worden blootgesteld aan emotionele situaties. Ik citeer: “Vrouwen kijken vaker naar huilfilms of lezen emotionele boeken en ook beroepsmatig zijn ze vaker met emoties bezig. Een vrouw die verpleegster is, komt vaker met emotionele situaties in aanraking dan bijvoorbeeld een man in de bouwsector.”

Een tweede factor is dat vrouwen zich in een crisissituatie machteloos en hulpeloos voelen. Zelfs wanneer haar computer tilt slaat, is dit voor een vrouw al een reden om in tranen uit te barsten. Mannen zullen in zo’n geval eerder boos worden. Als het gaat over de echt grote emoties van het leven, zoals een overlijden of liefdesverdriet, is er een veel kleiner verschil tussen het huilgedrag van mannen en vrouwen.

[related-posts]

Een derde factor is volgens Vingerhoets de huildrempel, die voor mannen hoger ligt dan voor vrouwen. Die heeft vooral met hormonen te maken: testosteron zorgt ervoor dat mannen minder makkelijk gaan huilen. Ik citeer: “Hoe meer testosteron, hoe minder snel er gehuild wordt. Als het testosteron bij mannen lager wordt, bijvoorbeeld als ze bij prostaatkanker anti-hormonen krijgen toegediend, dan worden ze emotioneler.”

En tenslotte zijn er de sociale invloeden. Van kindsbeen af wordt een jongen ingelepeld dat een echte ‘man’ niet mag huilen. Als een jongetje huilt omdat hij verloren heeft bij het sporten, is de kans groot dat zijn vriendjes hem uitlachen. Maar gelukkig wordt die teneur de jongste jaren danig getemperd. Zegt Vingerhoets: “Gelukkig doen we in deze samenleving al een stuk minder moeilijk over mannen die huilen dan enkele jaren geleden: een voetballer of politicus die huilt, we kijken er niet meer zo van op.”

jongenhuilen

[related-posts]

Tot slot juicht de professor ook toe dat zowel mannen als vrouwen almaar meer in het openbaar hun tranen van ‘geluk’ de vrije loop laten. Hij beschouwt dit als een bijzonder positief signaal, want een diepe emotie als deze wekt ook bij anderen een tastbaar gevoel van geluk op.

Hoe dan ook, dames én heren, wenen is gezond! Of er nu een positieve of negatieve impuls is, het is een absolute ontlading die zowel je geest als je lichaam deugd doet.