18 dingen die je voeten over je gezondheid zeggen

Neem 1 minuutje de tijd om je voeten en gezondheid te testen!

De toestand van je voeten bevat vele aanwijzigingen over je algemene gezondheid.  Het is dus belangrijk om af en toe eens naar beneden te kijken en een kleine check te doen.

Voor podologen is deze wijsheid niets nieuws.  Het is ook maar normaal dat voeten zoveel over de gehele gezondheidstoestand van je lichaam kunnen vertellen: je twee voeten samen beschikken over een vierde van alle botten in je lichaam.  Elke voet heeft eveneens 100 pezen, spieren en ligamenten, 33 gewrichten en ontelbare zenuwen en bloedvaten die in verbinding staan met de wervelkolom, het hart en de hersenen.

Hoog tijd om te ontdekken welke aanwijzingen jouw voeten geven over je gezondheidstoestand!  Hieronder staan 18 kenmerken die een waarschuwing kunnen betekenen.

1. Koude voeten:

voetenkousen

Betekenis:

Het hebben van koude voeten, wil niet noodzakelijk op een probleem wijzen.  Vooral vrouwen hebben last van koude voeten.  Dit kan normaal zijn of op een schildklieraandoening wijzen.  Vrouwen van boven de 40 met koude voeten hebben vaak last van een traagwerkende schildklier, deze regelt de temperatuur in het lichaam, evenals het metabolisme.  Een andere oorzaak van koude voeten bij zowel mannen als vrouwen, kan een minder goede doorbloeding zijn.

Aanwijzingen:

De symptomen van een traagwerkende schildklier zijn nogal subtiel en vaak voorkomend.  Bovendien kan een bepaalde vorm erfelijk zijn.  Enkele symptomen zijn de volgende:

  • “prop in de keel”;
  • vermoeidheid;
  • gewichtstoename;
  • depressie;
  • droge huid.

Oplossing:

Eerst en vooral is het belangrijk te ontdekken of er in je familie gevallen zijn van een schildklieraandoening.  Als dit zo is, breng dan je huisarts hiervan op de hoogte en laat een bloedonderzoek uitvoeren.

Wil je warme voeten, koop dan wollen sokken of kledingstukken uit andere natuurlijke materialen.  Probeer ook je bloedsomloop te stimuleren met bijvoorbeeld een lekker warme gemberthee.

(lees verder op de volgende pagina)