10- tot 19-jarigen: kinderen van de rekening

Depressie is meest voorkomende ziekte bij jongeren.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt in een recent rapport voor een teneur die al enkele jaren aan de gang is. Jongeren lijden meer dan ooit aan een vorm van depressie, een heuse ‘ziekte’ die niet meteen waarneembaar is, maar in vele gevallen leidt deze tot wanhoopsdaden of zelfdestructie.

Er wordt wijselijk over gezwegen, maar in maar liefst 109 landen staat zelfmoord op de eerste plaats van de doodsoorzaak bij meisjes tussen 15 en 19 jaar. Men spreekt zelfs over de ‘depressiegeneratie’.

Het gebrek aan oprechte aandacht, de toenemende virtuele contacten via de zogenaamde ‘sociale media’ en de mentale prestatiedruk vanuit de familiekring zijn de belangrijkste oorzaken van een algemeen down-gevoelen.

[related-posts]

Mentale problemen leiden in vele gevallen ook tot gezondheidsproblemen. Het aantal tieners dat lijdt aan obesitas (vetzucht) neemt onrustwekkend toe. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft dit niet alleen toe aan een gebrek aan beweging, maar ook aan de voedingsgewoonten. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat slechts 1 op de 5 jongeren dagelijks een vers bereide maaltijd verorbert.

Jongeren met problemen kunnen altijd terecht op het gratis nummer 106 van tele-onthaal of het nummer 1813, voor wie het leven niet meer ziet zitten.