1 week op sap leven heeft verrassende gevolgen

Wat gebeurt er als je niets anders dan sap drinkt zeven dagen lang?

Detoxen wordt steeds populairder. Dit kan op verschillende manieren. Beter op je voeding letten, geen alcohol drinken, geen suiker eten, zijn er een paar van. Een andere manier om je lichaam te ontgiften is een sapkuur volgen. Wat kun je verwachten als je niets anders dan vruchtensap zou drinken gedurende een week?

sap glas citroen


Eerste glas

Als je je hongerig begint te voelen, drink je een sapje. Als het om fruitsap gaat, met veel natuurlijke suikers, worden die snel opgenomen in je bloed. Iets later voel je een suikerdip.

30 minuten later

Nu heeft je lichaam alle suiker opgenomen, omdat het op dit moment je enige bron van energie is. De bloedsuikerspiegel daalt en je voelt je moe.

[related-posts]

2 dagen later

Door de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kun je je moe en energieloos voelen. Je lichaam kan geen energie meer halen uit de suiker en gaat daarom vet, en eiwitten uit je spieren als bron van energie gebruiken.

3 dagen later

De hongersignalen worden vrijwillig genegeerd. Je lichaam blijft de eiwitten uit de spieren afbreken en zet ze om in urinezuur en ammoniak. Hierdoor kan er een vochtophoping ontstaan in de darmen, en kun je diaree hebben.

4 dagen later

Je lichaam heeft een zwaar tekort aan energie en gaat verder met het afbreken van weefsel- en spiermassa. Je spierkracht neemt af, en je bent moe.

Een week later

Als je nu gaat eten, zal je lichaam alles opslaan als vet om de reserves weer aan te vullen. Op dit moment heeft het geen kracht om voedsel deftig te verteren.

moe depressief mens figuur stenen


Dit kan gebeuren als je te lang en met de verkeerde middelen aan een sapkuur begint.

Een aantal tips als je het wel goed wilt doen:

1. Groene sapjes

Het is niet aangeraden om te vasten met vruchtensappen. Deze bevatten te veel suiker en doen op lange termijn meer kwaad dan goed. Ga voor de 90/10 regel. 90 procent groenten, 10 procent fruit.

fles groene sap


2. Niet te lang

Zeker als je geen ervaring hebt met dit soort dieet, moet je niet beginnen met een week te vasten. Als je in het algemeen gezond eet, is een dag per week vaak voldoende om je spijsverteringssysteem te ontlasten.

notitieboek boek schrijven agenda


3. Eten

Wil je niet zo extreem gaan? Eet naast de sapjes wat vezelrijke producten om je maag-darmstelsel te stimuleren.

ontbijt banaan vezels tafel