Vrouwen en kledingstukken, een vicieuze cirkel

Een cirkel van up-cycle vrouwenkleding is een kunstwerk in Nederlands museum.

Zelfs de solden blijken vrouwen al niet meer massaal te bekoren om nóg meer nieuwe kleedjes, bloesjes, rokken en pakjes in huis te halen. De meesten kopen hun nieuwe spullen seizoensgebonden en afhankelijk van de meest recente damesmode.

Kunstwerk kleding 2

Britse enquêteurs rekenden uit dat de gemiddelde Europese vrouw in haar levensloop 2.400 kledingstukken bezit. Leg die allemaal achter elkaar en je hebt een weg van om en bij de 1,2 kilometer aan textiel! Dit bracht de Nederlandse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden op het idee om in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo een kolossaal kunstwerk neer te poten: ‘De Cirkel van Kleding’. Hij vertelt de levensloop van de gemiddelde vrouw van bij de geboorte tot aan de dood.

Samen met 120 andere kunstenaars zette hij een cirkelvormig labyrint op van waslijnen en een in elkaar vloeiend kleurenpalet van meisjes- en vrouwenkleren. Daarbij kreeg hij de hulp van tientallen particulieren die hun afgedragen kleren aan het project ontleenden. Het resultaat is indrukwekkend. Hoewel een gemengd publiek sinds vorige week het kunstwerk bezoeken, staan vooral de vrouwen perplex: ‘Verslijt ik zóveel kleren in mijn leven?!’. Ja, dus. Dit was ook de onderliggende toon van het project: ‘Overconsumptie is een probleem is onze maatschappij.’

[related-posts]

Opvallend is dat al van bij het opzetten van het kunstwerk tal van ‘jurkartiesten’ zich spontaan aanboden om de expositie een extra meerwaarde te geven. En inderdaad, ook dit is een reden om eens naar Otterlo af te zakken.

Noot: aan de waslijn hangen niet eens schoenen. Want dat is ook iets waar vrouwen weg mee weten, toch?…

Video kunstwerk: