Ooit gehoord van Marsala?

Nee, het is géén vrouwennaam!

En met een ‘marcelleke’ -het gebruikelijke woord voor een onderlijfje- heeft het ook geen uitstaans. Maar als ik namen noem als Sienna en Magenta gaat bij jou vermoedelijk al een lichtje branden. Inderdaad, het is de benaming voor… een kleur!

En Marsala wordt dé kleur van het jaar 2015. Dat is althans de voorspelling van het kleureninstituut Pantone, dat zelf de naam bedacht voor de kleur die het midden houdt tussen rood en bruin. De onderneming is er vast van overtuigd dat dit ‘roodbruin’ het komende jaar de boventoon zal voeren in de mode-, cosmetica- en meubeldesignwereld.

[related-posts]

Voor 2014 riep Pantone felroze nog uit tot hippe kleur van dienst en het jaar voordien wilde het instituut iedereen aan het emeraldgroen. Volgens Pantone doet de nieuwe trendy kleur denken aan ‘een gevoel van volledige verzadiging na een deugddoende maaltijd’. De roodbruine ondertoon van marsala straalt naar eigen zeggen een subtiele, primitieve natuurlijkheid uit.

Modebewuste dames en heren moeten dus dit nieuwe woord in hun hoofd prenten. Het kleureninstituut Pantone geeft je bovendien nu al het advies voor een aankoop even je kleerkast of je interieur te inspecteren. De kleur ‘marsala’ zou perfect te combineren zijn met volgende tinten: taupe, grijs, amber, turkoois en blauwgroen.

[related-posts]

Overigens had ik van ‘taupe’ ook nog nooit gehoord. Taupe is de aanduiding van een kleur ontleend aan het Frans, maar er bestaat simpelweg geen Nederlandse vertaling voor. Tenzij je je ‘bruinachtig grijs’ voor de geest kan halen. Taupe refereert aan de vachtkleur van een mol. En nog zulk een officiële kleurbenaming die mij tot vandaag totaal vreemd in de oren klonk: ‘moccasin’. Zoek het zelf even op. Wedden dat je ernaast zit?…

Het zal míj allemaal geen zorg zijn! Niet dat ik geen interesse heb voor mode, maar ik ben nu eenmaal daltonist. Of moet ik het woord ‘daltonisme’ ook nog even toelichten? Fans van onze site hebben zichzelf al eerder onderworpen aan een test: ben ik kleurenblind of niet?