De facekini: een bizarre modetrend in China

Opkomende trend in China.

Je denkt onmiddellijk aan een bikini, maar daar heeft de facekini geen uitstaans mee en is al zeker minder prettig om naar te kijken. Het enige verband is dat je dit ‘kledingstuk’ ook vooral zal aantreffen aan de kust. In China althans en voor mijn part mogen de facekini’s daar ook blijven en niet komen overwaaien naar onze contreien!

Een facekini lijkt een beetje op een kruising tussen een SM-masker en een bivakmuts. Wil je in China hip zijn, verschijn je op het strand met een modieus badpak en een bijbehorende facekini, die je er tegenwoordig in alle vormen en kleuren te koop vindt. Sexy is het niet bepaald en over mode kan je hier ook bezwaarlijk spreken, maar wel over hygiëne en bescherming.

[related-posts]

Chinezen zijn nu eenmaal bijzonder begaan met het milieu. In de meeste Chinese steden draagt ongeveer iederéén een mondlapje tegen de vervuilde lucht. Trek de lijn verder en ze willen nu ook iets tegen het vervuilde zeewater: een facekini. Het masker vormt een schild tegen algen, kwallen en alle rotzooi dat in het water leeft. Daarnaast beschermt het je gezicht tegen ultraviolette straling.

En, misschien wel het belangrijkste; de facekini zorgt er ook voor dat de drager niet bruin wordt. Hoe gek het ook mag klinken, Chinezen willen niet bruinen, want een bruine tint is in hun land een teken van armoede.

Video China – mode strand: