Leen je kleding uit de kledingbibliotheek!

Wie start de eerste ‘kledingbibliotheek’ in Vlaanderen? Schitterend Nederlands initiatief verdient navolging!

In het najaar van 2014 startte men in Utrecht met een ‘kledingbibliotheek’… Een nieuw woord, maar de vlag dekt echt wel de lading. Je kan er geen boeken lenen, maar vooral broeken! En ook jurken, kostuums, ensembles, truien, t-shirts, enz. Nog geen halfjaar na de opening is deze eigenaardige bibliotheek een begrip geworden in Nederland en ervaren die gekke Hollanders niet het minste schaamtegevoel, integendeel, ze vinden het een prima idee! In die mate dat je bij onze noorderburen al terecht kan in verschillende kledingbibliotheken overal te lande.

Proefje: ga zelf eens voor je open kleerkast staan en geef toe dat je niet eens de helft van je aangekochte kledij ooit aantrekt. En dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Het merendeel bewaart de kledij wel en zal niet snel geneigd zijn om de niet gedragen spullen weg te smijten of weg te geven. Dus waarom zou je ze niet op een anonieme manier uitlenen? Dát is het principe van de kledingbibliotheek. Massaconsumptie afremmen door elkaars kleding te delen. Poepsimpel, maar o-zo-briljant!

[related-posts]

In de rekken van dergelijke ‘winkels’ hangen kwalitatieve vintage stukken naast duurzame labels, maar leden kunnen ook zelf miskopen binnenbrengen of kleding die om welke reden ook te weinig wordt gedragen. Goed nieuws dus voor fashionata’s die kampen met een hevige shoppingdrang. Voor een schamel bedrag kunnen zij bij wijze van spreken elke dag ‘iets nieuws’ dragen…

Elke stuk uit hun collecties wordt in een kledingbibliotheek aangeduid met een aantal punten en er bestaan drie abonnementsformules (100, 200 of 300 punten per maand) waarbij de stukken voor een onbeperkte termijn mogen worden geleend. Wie liever geen abonnement afsluit, kan kiezen voor een strippenkaart, maar dan mag je de stukken slechts vijf dagen in bezit houden.

[related-posts]

En niet onbelangrijk: de kleding die je hebt uitgeleend, hoef je zelf niet eens te wassen. Ze belandt in de gezamenlijke wasmand van de vereniging en wordt desnoods volledig opgelapt.

Ter verduidelijking bijgaand filmpje:

Video “Wat is de kledingbibliotheek?”: