Jane Birkin wil een andere naam voor de iconische ‘Birkin bag’

Actrice was danig geschokt door de beelden van een alligatorkwekerij.

Nogal wat dames gaan er prat op dat ze een èchte Birkin bag in hun bezit hebben en pakken er dus graag mee uit. De befaamde handtassen zijn al jarenlang ah.w. een statussymbool. Ze zijn vervaardigd uit krokodillenleer van het luxemerk Hermès. Het prijskaartje van zulk een handtas bedraagt 4.000 à 10.000 euro (!) en dit schrikt mensen duidelijk niet af. Er bestaan jarenlange wachtlijsten waar dames maar wat graag hun naam op laten noteren.


Jane Birkin (69) is een Brits-Franse actrice en zangeres die In Nederland en Vlaanderen vooral bekendheid verwierf door haar legendarische en fel omstreden duet met haar toenmalige echtgenoot Serge Gainsbourg: “Je t’aime… moi non plus” uit 1969. De nog altijd populaire Jane weigert vanaf nu nog verder haar naam te binden met het luxelabel. Aanleiding was een documentaire die ze zag over de alligatorkwekerijen die aan Hermès het leer leveren. Zij verklaarde haar beslissing als volgt:

“Nu ik attent ben gemaakt op de wrede manier waarop alligators worden geslacht voor de Hermès handtassen die mijn naam dragen, heb ik de Hermès Group gevraagd om de naam van de tas te wijzigen tot ze kunnen bewijzen dat de productie ervan op een fatsoenlijke manier gebeurt die voldoet aan de internationaal vastgelegde normen.”

(lees verder op de volgende pagina)