Het perfecte vrouwenlichaam?

Mannen zien dit wel zitten, vrouwen zijn furieus!

In de nieuwste reclamecampagne van het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret staan 10 ‘engelen’ op een rij te pronken in de meest prikkelende beha’s en slipjes. De vrouwen zijn stuk voor stuk topmodellen van ongeveer 1m80 groot, ranke benen en lang golvend haar. Mannen zullen zich hieraan ongetwijfeld verkneukelen, maar er is zowaar massaal protest ontstaan vanwege de titel ‘The Perfect Body’. Weliswaar slaat dit op de specifieke naam van de collectie ondergoed, maar vrouwen pikken het niet dat dit ook verwijst naar het lichaamstype, waarvoor dé vrouw model staat.

victoriassectretpubliciteitscampagne

Drie Britse universiteitsstudentes begonnen eind vorige week prompt een petitie op poten te zetten via de sociale media en hebben intussen al meer dan 20.000 aanhangers die allen het schoonheidsideaal van de vrouw op de korrel nemen. Andere beautymerken sloten zich in stilte en op hun eigen manier aan bij het protest en zijn intussen begonnen met het verspreiden van reclamefoto’s, waarop een aantal mollige vrouwen op een rij hún lingerie presenteren. Dove deed dit met een oude foto uit hun reclamearchief, waarmee ze willen duidelijk maken dat zij er een andere zienswijze op nahouden.

[related-posts]

Anderzijds pakte ook ondergoedmerk Dear Kates op Twitter uit met een bijna identieke foto als die van Victoria’s Secret, zij het dan dat de vrouwen alledaagse modellen zijn van alle maten en gewichten, grootte en ras. Andere modebedrijven wuiven het massale protest dan weer weg door ze te bestempelen als ‘gefrustreerd, humorloos gepruttel van feministes’.

victoriassecretpubliciteitscampagne2

Hoe dan ook, de drie Britse studentes willen dat Victoria’s Secret openlijk haar excuses formuleert en de reclame uit het straatbeeld vrwijdert. Tegelijk hekelen ze de videoclips die het lingeriemerk regelmatig op YouTube lanceert onder de noemer ‘Training like an Angel’. Alsof de ideale maten met de juiste stretchoefeningen voor iederéén zijn weggelegd. “Worden we met deze oefeningen dan ook meteen 1m80 groot?” luidt het met enig gevoel voor cynisme.

Video “Victoria’s Secret publiciteitscampagne”: