Franse president lanceert nieuwe mode

Half Frankrijk drijft de spot met Kazachse outfit van Hollande.

Je kent dit wel: je krijgt een cadeau dat je zelf in feite niet zo mooi vindt, maar het geschenk weigeren is helemaal niet netjes. Zo heb ik thuis een schilderij dat ik alleen maar aan de muur hang, als de vrienden die me ooit het ‘lelijke kunstwerk’ cadeau gaven op bezoek komen. Klinkt grof, maar ik vermoed dat iederéén wel zoiets in huis heeft.

Erger is het, wanneer je een bijna potsierlijk kledingstuk als geschenk krijgt en van een ‘bevriend staatshoofd’ nog wel! Dit overkwam vrijdag jongstleden de Franse president François Hollande. Tijdens zijn staatsbezoek aan Kazachstan kreeg hij een opzienbarende bontjas met bijbehorende ‘berenmuts’ cadeau en het hof stond er op dat hij ermee zou poseren naast zijn collega-president Noersoeltan Nazarbajev.

Video van Franse president:

[related-posts]

Hoewel het om klassieke en feestelijke Kazachse klederdracht voor mannen ging, poseerde de Kazachse president zelf in een keurig maatpak. Sinds afgelopen weekend circuleert de foto via de sociale media en worden er ook de gekste spotteksten bij verzonnen. ‘Nazarbajev heeft vast een weddenschap gewonnen door Hollande zo ver te krijgen dat hij de jas van zijn vrouw aantrok’, stelt iemand op Twitter. Historicus Christian Delporte tweette: ‘Les van de dag: je hoeft niet alle kerstcadeaus die je krijgt te dragen. Je kunt ze ook op eBay verkopen, meneer de president!’

Inmiddels gaan via Twitter ook al verschillende variaties op de originele foto de ronde. Je kan er de Franse president bewonderen uitgedost in een harlekijnspak, als kerstman en als eskimo.