De ongemakken van hoge hakken

Hebben vrouwen dan werkelijk een voetje voor?

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is mijn schoenen uitdoen, om niet te zeggen ‘uit zwiéren’. Zelfs al draag ik ‘normaal’ schoeisel, mijn voeten smeken a.h.w. om een gevoel van vrijheid en verluchting. Ik geloof ook in de theorie dat je voetzolen je pijnpunten in kaart brengen. Als ik de kans had, ik zou mezelf onderwerpen aan minstens één goeie pedicure per week. En dan mag ik mezelf nog gelukkig prijzen dat ik geen vrouw ben die zich in het kader van haar werkomstandigheden op stiletto- of naaldhakken moet voortbewegen. Dit moet een ware marteling zijn, toch?

Schoenen zijn voor vele vrouwen sowieso al hét hebbeding bij uitstek. Maar hoge hakken zijn een bedrieglijk modeverschijnsel. Eeuwen geleden al droegen vrouwen dit ongemakkelijk schoeisel, in de eerste plaats om er groter uit te zien. En já, ook móóier, want het dragen van stiletto’s doen de vorm van je benen en je kuiten beter tot hun recht komen. Wow, sexy!… Maar in wezen vergt het lopen op hoge hakken een compleet tegennatuurlijke lichaamsbeweging. Met alle gevolgen van dien.

[related-posts]

Voetproblemen allerhande zijn niet uit den boze: hamertenen, hielpijn en knobbels zijn de meest voorkomende klachten. Maar op langere termijn gaan vele vrouwen ook te rade bij hun huisarts met pijnen die ogenschijnlijk niets met hun schoeisel te maken hebben. Ervaren dokters zijn dit gewend en hoeven doorgaans de oorzaak van krampen, knie- en rugpijn niet ver te zoeken. Zelfs de heupen hebben danig te lijden onder het veelvuldig dragen van hoge hakken.

Het lopen op je tippen behoort tot een klassiek fitnessprogramma. Maar dan gaat dit om een ‘stretchoefening’ die nooit langer duurt dan 5 minuten. Zou je dit kunnen meten, stelde je vast dat je hiel maximum 15 cm van de grond kan gaan. Sommige naaldhakken hebben een hielhoogte van om en bij de 10 centimeter en dan spreek je niet langer over stretchen maar over ‘pijn’ en het forceren van je spieren en gewrichten.

[related-posts]

Designers en stylisten blijken met de ongemakken van hoge hakken te weinig rekening te houden. Toch duiken er tegenwoordig in de winkelrekken ook vrouwenschoenen op die zowel aan de hiel als aan de voorzijde van de voet een verhoging hebben. Ze mogen dan al minder modieus ogen, ze verzachten de pijn.

Waar wacht je nog op, dames? Neem je handtas al maar bij de hand! Of weet je ook in dít geval niet uit welke je moet kiezen?…