De bionische sportbeha moet soelaas bieden

Intens sporten en grote borsten gaan niet samen.

Ik zou het nooit geweten hebben als ik geen fitnessprogramma had gevolgd met één van mijn beste vriendinnen. Terwijl ik me na een paar weken almaar beter voelde, zakte zij steeds dieper weg en klaagde ze continu over rug- en nekpijn. Op de loopband liet ze het al na een paar minuten afweten en liet ze mij op een vrij scherpe toon verstaan: “Gij hebt het makkelijk! Gij hebt geen kilo’s borsten mee te sleuren, hé vriend!”. Aanvankelijk moest ik erom lachen, maar later lichtte ze me in de kantine haar probleem toe. Vooral tijdens het lopen verfoeide zij haar opvallend grote borsten, omdat die haar bij elke stap ‘hinderden’, zonder meer.

Een massa vinnige vrouwen hebben met dit probleem te kampen en sporten met of zonder beha, het blijft een pijnlijke zaak. Niet weinig dames blijken bij het sporten een kleinere cupmaat van beha te benutten, omdat ze denken dat die hun boezem beter ondersteunt. Maar niets is minder waar. Na het sporten duiken tal van andere fysieke ongemakken op, waarvoor tot vandaag geen afdoende oplossing werd gevonden.

[related-posts]

Australische onderzoekers hebben onlangs een bionische beha ontwikkeld. De beha is gemaakt van ‘slim garen’ en zit daardoor altijd goed. Zo kan de beha in reactie op de bewegingen van de borsten bijvoorbeeld strakker of losser gaan zitten.

De beha is ontwikkeld voor tijdens het sporten en is volgens onderzoekster Julie Steele allesbehalve een overbodige luxe. Ze wijst erop dat een goed ondersteunende beha heel belangrijk is. Een beha die niet goed ondersteunt kan o.a. voor een slapend gevoel in je vingers zorgen doordat je zenuwen onder druk komen te staan. En inderdaad, rug- en nekklachten zijn een veel voorkomend gevolg. “Helaas zijn de meeste ondersteunende beha’s ook nog eens het meest oncomfortabel.”, weet Julie Steele.

[related-posts]

Steele en haar collega’s hebben daar een oplossing voor bedacht: een ‘slimme beha’. Of, zoals ze het zelf noemen, een ‘bionische beha’. De beha kan elke beweging van de borsten detecteren en vaststellen wanneer de borsten extra ondersteuning nodig hebben. Wanneer dat het geval is, kan de beha  -door het ‘slimme garen’ waaruit deze is vervaardigd- zelfstandig strakker gaan zitten.

De onderzoekers zijn al een heel eind in de goede richting bezig met hun bionische beha. Zo is er inmiddels een prototype en ervoeren verschillende sportvrouwen het effect ervan aan de hand van diverse proeven. Toch kan het nog wel even duren voor de beha in de winkel verkrijgbaar is. Zo moet deze natuurlijk niet alleen functioneel zijn en comfortabel zitten, maar is het ook belangrijk dat deze gewassen kan worden.

[related-posts]

Een weetje in de marge van dit nieuwtje: in de Nederlanden krijgen vrouwen met de jaren grotere borsten. Meisjes hebben op almaar jongere leeftijd minstens een cupmaat D nodig. De verkoop van lingerie met de cupmaten E en F stijgt explosief. De Belgische seksuologe Kaat Bollen, wijdde er zelfs een uitgebreid schrijfwerk aan: ‘Het Borstenboek’.