Netflix gaat niet in op eis van de Vlaamse Regering

13 Reasons Why.

De Netflix-reeks 13 Reasons Why is niet weg te slaan uit de media de laatste tijd. Het gaat dan ook om een Amerikaans tienerdrama waarin een jong meisje, Hanah Baker, zelfmoord pleegt. De mensen die haar hebben gekwetst en tot de wanhoopsdaad gedreven, krijgen allemaal een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Daarop vertelt Hannah waarom ze de drastische beslissing heeft genomen. De reeks telt slechts één seizoen en bevat 13 afleveringen.

De tienerserie toont expliciete beelden over hoe het hoofdpersonage zelfmoord pleegt door de polsen open te snijden. Dat leidde alvast tot de nodige controverse. De Vlaamse Regering vroeg dan ook aan de Amerikaanse streamingdienst Netflix voor een verwijzing naar de Zelfmoordlijn of zelfmoord1813.be, maar dat verzoek werd prompt geweigerd.

“Het lijkt ons belangrijk de reeks niet te gaan verbieden of in het illegale te duwen, aangezien dit de jonge doelgroep vermoedelijk alleen maar meer zal triggeren om er naar op zoek te gaan. Als je iets expliciet verbiedt, kan het een nog grotere aantrekkingskracht krijgen”, reageert minister van Welzijn Jo Vandeurzen in De Standaard.

(lees verder op de volgende pagina voor meer uitleg en de trailer van de serie)