Het Zijn Net Mensen

Uitstekend nieuw programma van VIER.

Men had wel een betere programmatitel kunnen bedenken -‘Vossen en Vogelen’ bijvoorbeeld!- want van enig vergelijk met mensen was in deze eerste aflevering (Zaterdag 7 maart ’15) weinig te bekennen. Deze panelshow gaat in de eerste plaats over ‘rariteiten’ in de dieren- en insectenwereld. En zelfs de menselijke panelleden waren geen curiosa, want ze behoorden tot het vertrouwelijke VIER-clubje: Erik Van Looy, Karen Damen, Marc-Marie Huijbregts en Elodie Ouédraogo. Stuk voor stuk authentieke lachebekken.

Sinds zijn (record-)deelname aan de jongste afleveringen van De Slimste Mens ter Wereld kunnen we Gert Verhulst (47) bezwaarlijk een lachebek noemen, maar in tegenstelling tot de vaak zelfingenomen en lakse houding van de quizzer zagen we een herboren Gert opstaan als een alerte en zelfs vermakelijke spelleider. Perfect gecast!

Net zoals men Verhulst vanonder het stof haalde, verwachtte ik me aan een heruitgave van een beestige quiz als ‘Dierenplezier’ van destijds. Niets daarvan: het programma hield je gedurende 50 minuten in de ban -met slechts één reclameblokonderbreking!-  en als kijker kon je zelfs interactief meespelen. Voor fervente volgers van onze site geen probleem, want dat bv. haringen scheetjes laten om met elkaar te communiceren en dat nijlpaarden lang onder water kunnen blijven, wisten ze al!

[related-posts]

Misschien is net dát de charme van dit programma: je krijgt een aantal weetjes (of niet-weetjes) gepresenteerd die eerder je aanleg voor gokken aanspreken dan je intelligentie of algemene kennis. Het is zonder meer een familieprogramma, ideaal getimed op een zaterdagavond.

Het spel wordt gespeeld over 4 rondes, ver weg van een harde competitie, en uiteindelijk is het een… cavia die over de einduitslag beslist. Een oud volksspel weliswaar -in welk gat zal dit beestje onderduiken?- maar ronduit hilarisch qua kijkplezier!

Erik Van Looy merkte terloops op: “Lastig hé, een programma zonder jury!”… In feite zijn kanalen als Google en YouTube hier de jury. Een decennium geleden was een programma als dit niet mogelijk. Het siert de makers van dit programma -die hieraan duidelijk heel veel tijd hebben besteed- dat zij de moderne media ontginnen om een degelijk programmaconcept uit te bouwen.

Maar intussen weten we toch weer dingen waarbij we nooit eerder stil stonden: een pasgeboren kangoeroebaby weegt amper 1 gram -het gewicht van één sigaret!- en een mens heeft meer haren dan een chimpansee! Om maar een paar voorbeelden te geven.

Kortom, als dit nieuwe VIER-programma je was ontgaan, moet je volgende zaterdag zeker kijken!