Ja Jan? Nee, bedankt!

Nieuwe Eén-seizoen start met flop van jewelste.

Het nieuwe tv-seizoen is gestart en net als jij kijk ik dus uit naar al wat het tv-menu te bieden heeft. Ik zal er deze week zelfs mijn avonden voor vrijmaken. Je weet maar nooit in welke mate televisie mij nog kan verrassen of tenminste boeien.

Met veel tamtam via de nationale radiozenders -wat een bevoordeeld publiciteitskanaal!- kondigde de vrt haar voorjaarsoffensief aan. Niet in het minst voor de nieuwe realityreeks ‘Ja Jan’. Een goedgemaakte radiospot die veelbelovend verklapte hoé het zou zijn als je op alle vragen ‘ja’ antwoordde. In de aanloop naar de première stelde ik mezelf ook de vraag. Een beetje in de trend van ‘Wat als?’ en dat was en is een keigoed tv-programma!

[related-posts]

Helaas was dit nieuwe programma ‘Ja Jan’ een afknapper van formaat. Zelfs al zou men Jan Van Looveren -een ‘acteur’ zowaar, maar met welk onbeduidend palmares?-  vervangen door iemand als Tom Waes of Koen Wauters, het concept en de uitwerking ervan waren dermate zwak dat het niet eens televisiewaardig is! Een tip naar Sven Gatz, huidige minister van Cultuur en Media toe: bespaar ons letterlijk en figuurlijk deze nonsens! Een lusttrip naar het Amazonegebied op kosten van de staat legt toch niemand naast zich neer, nee?

Ik heb het programma bekeken en tegen mijn zin herbekeken. De zelfverklaarde tv-personality, Jan Van Looveren, blijft nauwelijks 15 seconden UIT beeld. En alweer een Antwerpenaar, jawel (mét ondertiteling)! Met alle respect, ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand als hij enige vrouw of man in vervoering brengt. Hij gaat zogenaamde ‘uitdagingen’ aan: een vliegstunt, een mysterieuze drug gebruiken, een metalfestival bezoeken, voetbalicoon Rik Coppens bezoeken en een minuscule tattoo laten plaatsen op zijn enkel. Achach!…

[related-posts]

Alle, maar dan ook álle items van het programma gingen totaal de mist in. Het waren stuk voor stuk verhalen zonder einde, laat staan een boodschap. En enige vorm van humor is in dit programma al héél ver zoek. Als ikzelf dit soort van programma’s zou gemaakt hebben in de jaren ’60, had men mij zonder pardon gevraagd: “Met wie heb je dáárvoor in bed moeten duiken?!”…