Heylen en de Herkomst

De volgende weken neemt de minzame reportagemaker telkens een andere BV mee naar zijn of haar land van herkomst.

Met Elodie Ouedraogo zette Martin gisteren de toon en als opener van de reeks kon deze beklijvende reportage tellen! De ene verrassing volgde op de andere.

In België kent iedereen Elodie als de bijzonder sympathieke zwarte horden- en estafetteloopster van weleer. In Burkino Faso kent men vooral haar biologische moeder die er een gevierde en welstellende politica is. Maar naarmate de reportage vorderde, bleek de vrouw een ontzettend harde en harteloze tante te zijn.

[related-posts]

heylenaflevering1b

Elodie Ouedraogo (33) werd bij wijze van spreken op de wereld gezet in de Nieuwstraat in Brussel. Haar mama studeerde nog en liet de zorgen om haar kind over aan een opvanggezin. Dat gezin werd geleidelijk haar ‘echte’ familie, met een echte pa en ma, want Elodie’s biologische ouders lieten haar als kind volledig in de steek.

Zonder Martin Heylen zou Elodie wellicht nooit naar haar roots op zoek zijn gegaan. Het was voor het eerst dat ze in Burkino Faso belandde. Aanvankelijk was het onthaal heel hartelijk, zelfs feestelijk, maar Elodie wilde vooral weten waaròm ma en pa haar destijds volledig aan haar lot hadden overgelaten.

heylenaflevering1c

[related-posts]

Behalve een telefoongesprekje kwam het niet tot een confrontatie met haar pa, maar toen ze in een vraaggesprek met haar ma naar het ‘waarom’ viste, volgde een ongemeen pakkende passage. Je zag ma ongemakkelijk in haar zetel wiebelen, terwijl Elodie hoe langer hoe dieper in haar zetel wegzakte en haar gevoelens niet meer de baas kon. Martin ving dit prachtig op!

Zelfs als kijker kon je niet ongevoelig blijven voor de spanning en de gemengde emoties die op je af kwamen. Voor Elodie moet dit een kleine hel zijn geweest: “Ik ben nog nooit in mijn leven zo belogen geweest”, snikte ze, “Mijn hart scheurt in 1000 stukken!”. Ik dacht, nog even en ze stapt gewoon uit het programma!

Dit was televisie van de bovenste plank. In feite zou je nu de recensie moeten overlaten aan de ware, Vlaamse ‘ouders’ van Elodie. Het kan bijna niet anders of deze reportage van ‘hùn dochter’ moet hun hele leven overhoop hebben gehaald. ’t Is maar een tip, Martin: ‘Elodie, deel 2’!