Heerlijk nieuw programma op VIER

‘Het Beste Moet Nog Komen’: kan het nóg beter, dan?

‘Het Beste Moet Nog Komen’ is een nieuwe programmareeks van VIER die de stempel ‘Steven Van Herreweghe’ draagt. Of beter gezegd, ‘het kwaliteitskeurmerk’. Wat Steven met zijn product doet, is het zo eigen maken dat geen Luc Appermont of Rani De Coninck dit programma zouden kunnen presenteren of ze gingen af als een gieter. Van Herreweghe is een zegen voor tv-land: jong, spitsvondig, speels, eigenzinnig, ambitieus én grappig.

Een paar jaar geleden was de reeks ‘De Jaren Stillekes’ al een voorbeeld van intensief creatieve televisie en ook ik verwachtte een soort van vervolg op deze serie. De proloog van het programma -een portfolio van de prestaties die de centrale gast in het verleden leverde- ging al meteen die richting uit. Maar gelukkig was je als kijker al na amper 5 minuten compleet mee met het vernieuwende, originele concept: een ‘vooruitblik’ op de carrière van een BV die momenteel het scherm en jullie harten inneemt i.p.v. een terugblik, wat een zoveel makkelijker gegeven is.

Video “Het Beste Moet Nog Komen”:

[related-posts]

Stevens’ eerste gast was Erik Van Looy, wellicht niet toevallig een collega-sterkhouder van de zender VIER. Die bewees meteen dat de sterkte van de mens zijn zwakheden zijn. Erik schoof met zijn schuifelend gat wellicht één meter op tijdens de duur van het programma, maar dat pure ongemak siert hem nu net. De man blijkt een bijzonder verlegen, nerveus, terughoudend en beleefd persoon te zijn. Met zijn eigengereide betrappingshumor buitte Steven deze ultieme karaktertrek uit tot op het bot. En met verve!

Hoewel de koord tussen realiteit en fantasie soms erg slap was, ik gelóófde in de oprechtheid van Erik, wanneer hij het had over zijn pensioentje en over het rusthuis, waarin hij later zou willen verblijven. Geen opbeurend gegeven, maar Van Herreweghe gaf het televisiematig zulke draai, dat je niet anders kon dan lachen. En ook dát is een handelsmerk van Erik Van Looy: hij lacht als geen ander. Of om het met de woorden van één van zijn medewerkers te zeggen: “Erik is de Margriet Hermans van zijn generatie!”…

[related-posts]

Eén derde van de programmatijd werd besteed aan een candid camera opname: Erik die in een Kempens restaurant ‘de dikke nek’ uithangt. Ikzelf heb het niet zo begrepen op ‘Banana Split’-toestanden uit de jaren stillekes, maar wanneer je met een verborgen camera iets veel beter kunt aantonen dan met een droog interview, vind ik dit best okee. En dit wás het ook: gestuurd door een gladde Van Herreweghe achter de schermen, ging Erik zowaar uit de bol en werd ‘dé meneer Van Looy’; een personage dat helemaal niet strookt met zijn ware ik.

‘Het Beste Moet Nog Komen’ is een programma vol leuke onzin, maar met o-zo-veel diepgang, als je tussen de regels kunt lezen. Een programma met zoveel vaart, dat je met plezier je plas ophoudt, omdat je geen seconde wil missen. Maar precies door de alertheid die het van je vergt, wordt de neiging tot plassen groter. En já, dan ben ik oprecht blij dat er af en toe een reclameblok wordt ingelast. Kortom, VIER hoeft zich geen zorgen te maken, dit zit goed! Ik kijk al uit naar volgende week maandag, want dan is niemand minder dan Philippe Geubels de centrale gast.