Eurosong 2016: welk nummer bezorgt Vlaanderen een orgasme?

En vooral: welke nummers niet?

Zondagavond (10/01) zond Eén de tweede liveshow van Eurosong 2016 uit. In de eerste show kon het publiek kennismaken met de kandidaten. In deze aflevering brachten deze kanshebbers voor het eerst hun eigen nummers.

Amaryllis was verkozen tot winnares van de eerste liveshow. Daarom mocht zij de spits afbijten met ‘Kick the habit’. Het lied gaat, zegt ze zelf, over de liefde die over haar hoogtepunt heen is. In de zetel van uw reporter werd het lied vergeleken met preparé dat te ver heen is.

Video “Amaryllis – Kick the habit”:


Ook de jury was lauw enthousiast. Jurylid, Tom Helsen, hemelde de zangcapaciteiten van Amaryllis op, maar vond het geen goed lied. Vooral het refrein liet te wensen over. “Een goed eurosonglied“, verklaarde hij, “is te vergelijken met een orgasme. Op het moment dat er wat moest gebeuren, gebeurde er niets.” Met deze vergelijking was de toon voor de avond gezet. Het tweede jurylid, Beverly Jo Scott, trad Tom Helsen bij in zijn commentaar. Ze vond Amaryllis eveneens een zeer goede zangeres, maar volgens haar heeft België nood aan iets dat wat competitiever is.

Daarna was het de beurt aan Adil. Hij bracht ‘In our Nature’. Bij de start van het nummer viel uw reporter meteen iets op. Het begin van het nummer leek wat op dat van Loïc Nottet, de Belgische inzending van vorig jaar. Adil lag op de grond toen hij begon te zingen en op de achtergrond waren overduidelijk gelijkaardige vingerknipgeluiden te horen als in ‘Rhythm inside’.

Los daarvan overtuigde het lied ons niet helemaal. Amaryllis was te vergelijken met preparé, Adil deed dan weer denken aan puree zonder zout. De jury vond het lied eveneens wat flauw. Het moet nog aan kracht winnen om een kanshebber te worden.

Video “Adil – In our nature”:


Vervolgens was Laura aan de beurt met ‘What’s the Pressure’. Het is een funky up-tempo lied met een refrein dat blijft hangen. Laura heeft een goede stem en is duidelijk een getalenteerde zangers. Al klonk ze vanavond wat hees in de hoogte. Blijkbaar was ze wat ziek, dus dat verklaarde veel.

Volgens Tom Helsen zou Vlaanderen zot zijn als ze haar niet zouden sturen. “Zij is“, zo verklaarde hij, “de eerste die dat orgasme vijftien keer bereikt. Ze is jong, ze is schoon, ze zingt goed en ze staat er. Ze steekt met kop en schouders boven de andere kandidaten uit.” Beverly Jo Schott trad haar collega daarin bij. Het is volgens haar “een lied dat je steeds weer opnieuw wil horen.


Laura ging glunderend van het podium: de buit leek binnen. Al volgden er natuurlijk nog twee andere kanshebbers.

(lees verder op de volgende pagina)