De klas van Frieda

Tot vorig jaar keek ik altijd uit naar de zaterdagavond voor mijn tv-toestel.

Op Canvas was er minstens één boeiende Britse detectivereeks die zowel voor spanning als ontspanning zorgde. Die is er nu nog -‘DCI Banks’-, maar dit blijkt om een herhaling van de serie te gaan. Zoals tegenwoordig ongeveer àlle degelijke detectives herhaald worden. Ergerlijk!

Ik heb dus maar ‘op z’n Vlaams’ naar tv gekeken: eerst naar ‘De parenclub’ op vtm (19u45) en aansluitend naar ‘De klas van Frieda’ op vrt (20u45). Beide voeren ze BV’s op in een soort van panels, die tijdens een gezellig onderonsje een soort van quiz afwerken. Maar als je het ene programma na het andere bekijkt, verbleekt Frieda Van Wijck ronduit naast Rani De Coninck.

FriedaEn het gaat dan eerder over de kwaliteit van de programma’s dan over de presentatrices. ‘De Parenclub’ zit goed, oogt lekker cosy en is verrassend amusant. ‘De klas van Frieda’ daarentegen is saai, oubollig en vooral ‘goedkope’ televisie. Als de vrt ons dan al niet met herhalingen om de oren smijt, creëert men formats die gebaseerd zijn op ‘archiefbeelden’.

Maar zelfs al zijn het nieuwe opnames van Frieda’s klas, zelfs de panelleden blijken zich telkens te herhalen. Niels Destadsbader (Ronaldinho uit ‘FC De Kampioenen’) maakte er zelf een grapje over: “Pas op, hé Frieda, of ik ga terug naar Luc!”. Daarmee verwees hij naar ‘Vroeger of later’ van Luc Appermont, waar Niels ook herhaaldelijk in het panel zetelde.

De programma’s van Luc en Frieda lijken qua opzet trouwens verdacht veel op elkaar. Je mag de grootste lolbroeken van Vlaanderen in je panels hebben zitten, als de makers zelf niet eens weten welke toer ze op willen gaan, vergeet het dan!

In de marge: in 2013 waren meer dan 60% van de uitzendingen op onze nationale omroep herhalingen! Op de nieuwe (gesubsidieerde!) vrt-zender ‘OP12’ was dit zelfs meer dan 70%!

En jawel, dit wordt betaald met òns belastinggeld!…