De collega’s even terug tot leven

Paul Tienpondt, Jomme Dockx, Arabelle Lucas, Philemon Persez, Hilaire Baconfoy,…

‘De Collega’s’ van destijds kwamen gisteren even weer tot leven (En hoe!), toen de hele cast van ‘Tegen de Sterren Op’ collegiaal een schitterende persiflage bracht van de megapopulaire BRT- reeks die uitgezonden werd van februari 1978 tot februari 1981.

Na drie seizoenen blijft ‘Tegen de Sterren Op’ nog altijd verrassen en zelfs al komen bepaalde typetjes herhaaldelijk terug, altijd komen ze opnieuw origineel en bijzonder komisch uit de hoek.

Ik vermoed dat men nooit eerder in de Vlaamse televisiewereld in één programma zo ontzettend veel supertalent samenbracht.

En dan hebben wij het niet alleen over de acteurs en actrices, ook de mensen die de teksten en de plots schrijven, getuigen van een onuitputtelijke creativiteit.

Vooral oudere kijkers zullen genoten hebben van ‘De Collega’s’ van vandaag. Maar het was een geniale zet van de schrijvers om de echte Jaak Van Assche en Tuur De Weert te laten figureren in hun oude vertrouwde rol van respectievelijk Jean De Pesser en Gilbert Van Hie.

Ze verwezen in hun rol zèlf en woordelijk naar FC De Kampioenen, waar ze bij een jonger publiek beter bekend zijn als respectievelijk Fernand Costermans en Maurice de Praetere.

Naast de collega’s als rode draad in het programma, maakten de makers ook plaats voor nieuwe typetjes en satirische hoogstandjes: het interview met Vincent Kompany, Chris Peeters in Villa Politica, Saartje Vandendriessche als omroepster voor EEN, Sabine & Frank sàmen in één weerbericht,… Om van te smullen en om je een kriek te lachen!

‘Tegen de Sterren Op’ is vooral een vlot en zeer gevarieerd programma, waarvan je als kijker geen seconde wil missen. Je neemt niet eens de tijd voor een toiletpauze. Daarom zal het ook nooit te leiden hebben onder de reclameonderbrekingen.

Integendeel, ze maken bijna deel uit van het programma: soms zijn reclameboodschappen zo belachelijk, dat je zit te denken: is dit nu serieus of is het gewoon Nathalie Meskens die de frisruikende vrouw persifleert in een spotje van Nivea?…

Bekijk het fragment zelf: