Bart De Wever was de ster in ‘Achter De Rug’ (VIER)

Dit zou net zo goed een radioprogramma kunnen zijn.

De eerste aflevering van dit nieuwe VIER-programma heb ik vorige week in alle objectiviteit over me heen laten gaan als een gewone kijker als jij. Daarin waren Philippe Geubels en Daniël Termont de centrale gasten. Tijdens de aflevering van dinsdag 28 februari 2015 zaten Bart De Wever (44) en Pat Krimson (50) met hun rug naar de sprekers toe, zodat er achter hun rug lekker kon geroddeld worden. En hoe! De zes ‘roddeltantes’ van dienst waren stuk voor stuk heren die rad van tong zijn en een gezond gevoel voor humor hebben.

Wellicht omwille van het late uitzenduur (omstreeks 22 u.) kon de eerste aflevering maar 303.655 kijkers aan het scherm gekluisterd houden. Het is ook een praatprogramma -of beter gezegd ‘een plaagprogramma’- in de ware zin van het woord en als wakkere kijker moet je er continu je aandacht bijhouden, wil geen grap of reactie je ontsnappen. ‘Achter De Rug’ is immers in de eerste plaats een lachprogramma, hoofdzakelijk gestoeld op verbale humor. En die is van een bijzonder hoog niveau!

Erik Van Looy, Carl Huybrechts en Christophe Deborsu waren de ‘roddelooms’ die Bart De Wever met pittige anekdotes en opmerkingen het vuur aan de schenen mochten leggen bij wijze van een ironische lofrede. Het waren hoogstandjes van woordkunst. En hoewel Bart er goed van langs kreeg, was hij de grootste humorist in dit grappige steekspel. Stoïcijns en bijzonder gevat als in zijn beste dagen als panellid van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ had hij na elke sneer een betere in de aanslag.

Erik Goossens, Jelle De Beule en Lukas Lelie waren de heren die op hun buurt wat achterklap mochten verkopen over Pat Krimson. Vooral Lukas Lelie (°1990 en in 2013 winnaar van de Lunatic Comedy Award) was voor mij een revelatie. Hij pakte uit met een opmerkelijk geestige speech en dwong Pat herhaaldelijk tot onbeholpen weerwerk. Over de vermeende ruzie tussen Regi Penxten en Pat Krimson lanceerde hij deze satirische volzinnen: “Men zegt wel: Pat is de Regi van den Aldi, maar het moet zijn ‘Pat is den Aldi van de Regi’!”

[related-posts]

Grappig was dat de nieuwbakken VIER-presentator Sven De Leijer door de meeste sprekers ook voortdurend op de korrel werd genomen. Zelfs Christophe Deborsu spaarde hem niet: “Is het waar dat jouw moeder krokettenbakker van beroep is?… Wel, van alle vleeskroketten ben jij de meest perfecte!”…

Aan de hand van deze rist klinkende namen die het programma kleurden kan men zich wel de vraag stellen: is ‘Achter De Rug’ een mannenaangelegenheid? Zijn er dan geen vrouwen met humor? Oja, er stond wel degelijk een vrouw in het decor: de bevallige Elodie Ouédraogo maar die ontpopte zich louter als een verbeterde versie van Aurore die destijds voor Walter Capiau de bordjes mocht omdraaien. Elodie mocht in dit geval de stoelen omdraaien en nu en dan een kort interview afnemen.

Al bij al staat of valt een dergelijk tv-programma met de creatieve en humoristische inbreng van alle sprekers en de vraag is maar: waar blijft men al die welbespraakte grapjassen halen, wil men langer dan één jaargang deze reeks kunnen aanhouden?

Hoe dan ook, volgende week zijn Marc Coucke en Walter Grootaers de centrale gasten, dus dat beloofd alweer lachen geblazen. U kijkt toch ook?