Zwitserse koebel een kwelling voor het oor?

Blijkt dat koeien er zelf horendol van worden.

Of moeten we eerder zeggen ‘orendol’? In Zwitserland is het al eeuwen een traditie dat alle koebeesten er een flinke bel om de hals dragen. Niet echt prettig als jij in de nabijheid van een weide rustig probeert te slapen in een chalet of een hotel, maar de dieren dragen die dingen uiteraard niet zomaar en hebben hun nut al lang bewezen. Pas nu stelt men echter het gebruik ervan in vraag.

In Zwitserland is de koebel één van dé nationale symbolen -‘kenmerk van de alpenwei’- en wie als toerist uit het land terugkeert, heeft vaak een mini-exemplaar als souveniertje in de koffer gepakt. Nu na de hele heisa in Nederland over Zwarte Piet, zorgt de traditionele koebel momenteel voor heel wat commotie in Zwitserland. De bellen zouden immers in niet geringe mate het gehoor van de dieren schaden.

[related-posts]

Dit blijkt uit een zoveelste onderzoek of wat dacht je? Moet er niet dringend eens een onderzoeksteam opstaan die de onderzoeken van alle onderzoekers onderzoekt?… Soit, in Zwitserland neemt men het onderzoek van de Federale Technische Hogeschool i.s.m. de nationale dierenbescherming wel dermate au sérieux dat het zelfs een parlementaire kwestie is geworden.

Het staat zo goed als vast dat de zware koebellen een slordige 100 à 113 decibel produceren, wat je kan vergelijken met het geluid van een pneumatische boor of een cirkelzaag. Zelfs bij mensen zou dit gehoorschade kunnen berokkenen, maar het gehoor van een koe is nog veel gevoeliger. Uit het gedrag van volwassen koebeesten stelde men vast dat velen hun kalveren niet eens meer kunnen horen.

[related-posts]

De onderzoekers formuleerden in hun eindrapport dat de veeboeren dringend moeten overstappen naar een modern alarmsysteem, waarbij de koeien een chip krijgen ingeplant. Dit stuitte meteen op protest van tal van parlementariërs. Ze maakten de studie met de grond gelijk en de boer, hij ploegt rustig voort. Wordt vermoedelijk vervolgd…

Ik vrees dat ik ook eens een onderzoeksteam aan huis vraag. Vooral op maandagmorgen is de bel van mijn wekker een heuse kwelling voor mijn gehoor!