Zwartvoetpinguïns veroveren harten van Zoo-bezoekers

Ook geïmmigreerde dieren voelen zich thuis in Antwerpen.

Het lijkt wel of ze dit jaar elkaar de loef willen afsteken: de dierentuinen in dit land, de pretparken met een aparte dierenattractie,… Allemaal pakken ze de jongste tijd uit met stunts en rariteiten die je nergens anders kan zien.

Zwartvoetpinguins-3 Zwartvoetpinguins-1

[related-posts]

Vorige week heette de Zoo in Antwerpen een kolonie van 30 zwartvoetpinguïns welkom in het gloednieuwe pinguïnverblijf. Ze belandden er in een klein paradijs met een openluchtzwembad van 150 vierkante meter, inclusief straalstroom, een zandstrand en een verwarmd terrasje.`

Zwartvoetpinguins-4 Zwartvoetpinguins-6

[related-posts]

Het duurde een poos voor ze vertrouwd raakten aan hun nieuwe omgeving en hun verzorgers, maar dezer dagen leven ze zich volop uit en genieten ze van heel wat bijval van de bezoekers. Terwijl ze in hun natuurlijke habitat (zuidelijk Afrika) hoofdzakelijk ’s nachts actief zijn, komen ze in de Antwerpse Zoo regelmatig gezamenlijk overdag tevoorschijn. In de eerste plaats om gevoederd te worden. Elke pinguïn eet gemiddeld een halve kilogram vis per dag.

Zwartvoetpinguins-2

Of ze zich in de Zoo ooit zullen voortplanten, is weinig waarschijnlijk. Zwartvoetpinguïns -ook wel ‘brilpinguïns’ genoemd- nestelen zich vooral in zelf gegraven holen of onder overhangende rotsen. Hun leefgewoonten hangen hoofdzakelijk af van de heersende temperaturen en die zijn in dit land bijna nooit stabiel.

[related-posts]

Zwartvoetpinguins-5

Toch hoopt de Antwerpse Zoo met het onthaal van deze dieren een steentje bij te dragen tot het behoud van deze bedreigde pinguïnsoort. Hun aantal is de afgelopen jaren sterk afgenomen: van plusminus 1 miljoen tot nauwelijks 150.000. Over het hoe en waarom breken verschillende wetenschappers wereldwijd hun hoofd. Wordt vervolgd.

Zwartvoetpinguins-7

Als kind noemde ik de lieve pinguïns altijd ‘wandelende nonnetjes’. Maar dat ras is intussen ook zo goed als uitgestorven, ja toch?