Wie houdt er het meest van zijn baasje: honden of katten?

Onderzoek bewijst het antwoord.

Honden en katten geven niet allebei evenveel om hun baasje. Neurowetenschappers hebben via een experiment bewezen welke van de twee huisdieren het meest van zijn baasje houdt. Kan jij raden wat het antwoord is?

De studie maakt deel uit van een nieuwe documentairereeks op de BBC, ‘Cats Vs. Dogs’. Het onderzoek werd gebaseerd op de hoeveelheid oxytocine die vrijkomt wanneer een kat of een hond interactie heeft met zijn baasje. Oxytocine wordt ook wel eens het ‘liefdehormoon’ genoemd. De mens produceert meer oxytocine in de hersenen wanneer hij of zij echt geeft om iemand. Zo stijgt het oxytocine-niveau bijvoorbeeld met 40% tot 50% wanneer we onze echtgenoot of kinderen zien.

kathond


In deze studie werd gekeken hoeveel oxytocine honden en katten produceren nadat ze contact hebben gehad met hun baasje. De wetenschappers deden speekseltesten op twee verschillende momenten. Eén maal voor de dieren met hun baasje in contact kwamen en één maal nadat ze 10 minuten met hun baasje gespeeld hadden.

De resultaten tonen dat het oxytocine-level bij honden tot 57% hoger ligt nadat ze met hun baasje gespeeld hebben. Bij katten stijgt het niveau slechts met 12%. Volgens de onderzoekers is 57% een heel sterke respons die toont dat honden echt oprecht veel om hun baasje geven en van hem of haar houden.

Honden