Weet jij waarom een kat dode dieren voor jouw deur legt?

Alleszins niet om jou te plezieren.

Wie een kat heeft, kent het maar al te goed: ’s morgens heeft jouw viervoeter regelmatig een verrassing in petto. Dan vind je een dode muis of vogel op de mat of voor de deur. Veel mensen denken dat katten dit doen om hun baasjes te plezieren. Of om aan te tonen dat ze haar werk goed doet en indringers weghoudt uit de tuin. Maar de oorzaak van dit gedrag ligt toch ergens anders.

[related-posts]

katjagenAlleen in de Verenigde Staten komen jaarlijks miljarden muizen en vogels aan hun einde door toedoen van katten. Jagen zit ingeboren in het instinct van de kat. Moeders van kittens die op zichzelf zijn aangewezen, zullen gedode prooien naar hun jongen dragen om ze te voeden. Na een tijdje zullen ze levende prooien brengen en de kittens leren hoe te doden. Uiteindelijk moeten de kittens zelfstandig worden en ook gaan jagen.

Dat katten prooien dragen naar hun nest of huis waar ze wonen, wil dus eigenlijk gewoon zeggen dat ze jou op die manier proberen te leren hoe je moet jagen. De kat heeft een emotionele band met haar baasje en probeert aangeboren oerinstincten op jou over te brengen, zoals door de moeder geleerd. Wees dus niet boos op jouw huisdier, ze doet het uit liefde.