Weet jij waarom baby’s zo goed ruiken?

Parfum baby No. 5.

Jonggeborenen ruiken zo ontzettend goed dat Chanel er een parfum van zou moeten maken. Als ik een baby vasthou, kan ik het niet laten om eens goed zijn geur op te snuiven en ik ben absoluut niet de enige met die neiging. Het heeft blijkbaar opmerkelijk weinig met de geur van hun shampoo of babypoeder te maken. Volgens de wetenschap ligt het aan de eigen lichaamsgeur van die kleine wezentjes waardoor ze voor ons onweerstaanbaar worden.

Hoe komt het?

Volgens doctor George Preti, chemicus aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, is het een slimme manier van de natuur om ervoor te zorgen dat een moeder haar kind graag ziet. De geur helpt de moeder eraan herinneren, aldus Preti, dat ze voor haar baby moet zorgen. Onderzoek toont aan dat het hersengedeelte dat het plezier regelt, oplicht wanneer een moeder haar baby ruikt. Ook de grote ogen van de pasgeborenen, hun rozige schijn en hun mollige lijfje zorgen ervoor dat moeders blij worden als ze de hulpeloze garnalen zien, stelde de biologische antropologe Helen Fisher vast. Het zijn allemaal slimme trucs van de evolutie om ervoor te zorgen dat we de kleintjes niet in de steek laten en ons nageslacht goed verzorgen. De natuur beloont met andere woorden moeders als ze aandacht geven aan hun jonge kroost.

Niet enkel mama’s.

Daar blijft het echter niet bij. Niet enkel op moeders heeft deze babygeur een effect. Zo ontdekte een groep van psychologen in een studie die in het magazine Frontiers in Psychology gepubliceerd werd. De activiteit in de hersenen van 30 vrouwen werd bestudeerd terwijl de proefpersonen aan pyjama’s van pasgeboren baby’s moesten ruiken. De helft van hen had net een baby gekregen, de andere helft had geen kinderen. Opvallend is dat beide groepen gelijkaardig reageerden. Alle vrouwen, ongeacht of ze kinderen hadden of niet, maakten dopamine aan in de hersenen bij het ruiken aan de pyjama’s. Alhoewel de groep dit niet uitgebreid onderzocht had, bevestigde één van de medewerkers, dat ook in de hersenen van mannen een gelijkaardig proces plaatsvindt. Niemand blijft dus ongevoelig voor de goed ruikende baby: ze maken iedereen instant gelukkig.