Wat je niet wist over je hond

Honden hebben wonderlijke zintuigen.

Dat honden beter horen, ruiken en zien dan hun baasje, wist je wellicht al of heb je al meer dan eens ervaren. Maar hoeveel beter precies?

shutterstock_111009776Horen

Het gehoor van een hond is tien keer scherper dan het onze. Ze horen vanop een afstand die vier keer zo ver reikt. En hun oren gebruiken zestien spieren om te bewegen. Wij maar zes!

Ruiken

De neus is het krachtigste zintuig van de hond. Hiermee ruikt hij 10.000 tot 100.000 keer beter dan zijn baasje. De gemiddelde hondenneus telt liefst 220 miljoen geurdetecterende cellen. Wij hebben er maar 10 miljoen. Bepaalde hondenrassen kunnen geursporen volgen tot op 200 km (!).

[related-posts]

Zien

Honden kunnen veel verder zien dan hun baasje. Ze kunnen hun prooien zien bewegen tot op 400 meter. Honden hebben een lichtreflecterende laag in hun ogen. Daardoor kunnen ze ook goed zien in het donker, net als katten.

Voelen

Honden hebben ook een bijzonder goede tastzin. Zelfs onder hun soms dikke vacht voelen ze elke aanraking en trilling. Voor pups is dit heel belangrijk. Hun tastzin is het enige al ontwikkelde zintuig, want ze worden blind geboren en volgen instinctief hun vacht, neus en hun snorharen om hun moeder te voelen. De zachte kussentjes onder hun poten zijn in feite een extra zintuig. Die zijn erg gevoelig en kunnen de minste vibratie in de grond waarnemen.

Met al deze weetjes in gedachten, zal de volgende wandeltocht met je hond dubbel zo plezant zijn, ja toch? Mits wat oefening en geduld, kan je er zelfs een echte speurhond van maken.