Wat hebben palingen en bomen gemeen?

Aan hun jaarringen kun je zien hoe oud ze zijn!

Of ze mij de vis nu in’t groen of in’t zuur aanbieden, ik bedank ervoor. Om één of andere reden moet ik van geen palingen -of ook wel ‘alen’ genoemd- weten. Hoewel de gladde beesten eerder op slangen lijken, zijn het wel degelijk vissen en meer bepaald trekvissen. In Europa huizen ze vooral in diepe beken en kanalen, maar net zo goed in een ven of een meer. Zeepalingen kunnen ontzettend groot worden. Zo wordt nog altijd verondersteld dat ‘het monster van Loch Ness’ een uit de kluiten gewassen paling is.

Een Europese paling wordt gemiddeld 7 à 9 jaar oud. Merkwaardig is dat men de leeftijd bijna haarjuist kan bepalen, omdat de paling jaarringen opbouwt in het bot achter het oor. Ook de doorsnede van een boomstam verraadt de leeftijd van de bosreuzen. Elke ring staat voor één jaar en ook dát blijkt perfect te kloppen.

[related-posts]

Maar net als bij bomen leven er een aantal bejaarden onder de vissen. In Zweden stierf afgelopen zomer de naar schatting alleroudste paling ooit. Hij werd maar liefst 155 jaar oud en leefde al die tijd in een waterput. Daar leefde hij van allerlei ongedierte, maar hield tegelijk ook het water schoon, waardoor de bewoners van het erf altijd over ‘gezond’ water konden beschikken. Door anderhalve eeuw in het duister rond te hebben gezwommen, zag de aal er grotesk uit. Hij had ongewoon grote ogen.

Naar verluidt is de oudste paling die ooit in Nederland werd opgevist 85 jaar geworden. Maar er kunnen nog oudere exemplaren in onze wateren rondzwemmen. Palingen zwemmen laag tegen de bodem en zijn moeilijk te vangen. Toch ligt de vis bijzonder goed in de vismarkt. Vandaar dat het kunstmatig kweken van palingen voor de consumptie een snel groeiende industrie is.

[related-posts]

Maar om nog even terug te komen op zeepalingen en de vergelijking met het monster van Loch Ness, volgend filmpje laat niets aan de verbeelding over:

Video palingen: