Wandelende takken: fauna of flora?

Een uitzonderlijk natuurfenomeen.

Zelfs in ons land zijn er nogal wat natuurliefhebbers die er een heuse verzameling van ‘wandelende takken’ op nahouden als ‘huisdieren’ en er je alles over kunnen vertellen. In een terrarium blijken ze het best met elkaar te kunnen vinden, want uiteindelijk zijn het allemaal soortgenoten. Je kan er vriend en vijand mee verrassen, want dit fenomeen zie je zelden of nooit met eigen ogen.

Behalve takken zijn er ook bladeren die af en toe op wandel gaan. Zonder rolstoeltje! Het zijn uiteindelijk allemaal… insecten (!) die op verbluffende wijze ‘undercover’ gaan in een milieu waarin ze geen vaste plek hebben. Een kameleon kan dit ook, maar omwille van zijn grootte wordt dit diertje tóch opgemerkt en belaagd. Bovendien voedt een kameleon zich in niet geringe mate met… wandelende takken en bladeren!

[related-posts]

In Nederland en België komen in het wild geen wandelende takken en wandelende bladeren voor. In Europa leven echter rond het Middellandse Zeegebied enkele soorten zoals de Spaanse wandelende tak. Zuid-Amerika en Oceanië zijn ook plaatsen waar verscheidene soorten voorkomen. Wandelende takken hebben, zoals alle insecten, 4 à 6 poten, 2 voelsprieten en soms vleugels.

Alle wandelende takken gebruiken vooral hun camouflage als verdediging. Soorten zoals de Indische wandelende tak gebruiken felle schrikkleuren. Ze sperren hun poten open zodat er een felle rode kleur tevoorschijn komt. Zo worden roofdieren even afgeleid, waarna de wandelende tak zich laat vallen en het roofdier het insect niet meer kan vinden tussen de echte takjes op de grond.

[related-posts]

Wie een wandelende tak als huisdier behandelt, mag op twee oren slapen. Het beestje zal niet bijten of weglopen. Integendeel, het insect wordt aangetrokken door je lichaamswarmte en kan minutenlang roerloos op je arm blijven zitten. En dit doen ze zelfs liever dan je huisplanten bepotelen!

Video over wandelende takken:

Wandelende bladeren zijn zeldzamer, maar ook een lust om te zien. Wie ze in een goed onderhouden terrarium huist, mag quasi zeker zijn dat binnen het jaar een nieuwe familie van wandelende bladeren opstaat.

Video over wandelende bladeren: