Waarom je jouw kat moet wassen

Niet zo dom als het lijkt.

‘Katten moet je toch niet wassen? Die dieren likken zichzelf toch proper?’, zal je waarschijnlijk denken. Het lijkt iets voor een crazy cat lady of voor mensen die hun huisdieren als baby’s willen verzorgen. Over het algemeen zijn katten inderdaad propere dieren, die meer dan een paar uur per dag aan hun lichaamsverzorging besteden. En natuurlijk zal je kat het redden zonder een bad. Het is ook niet iets dat dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks moet gebeuren. Toch zijn er enkele gegronde redenen om het dier een paar keer per jaar te wassen, zelfs als je een binnenhuiskat hebt.

1. Het maakt je kat properder (logisch!)

Katten ‘wassen’ zichzelf door hun vacht schoon te likken, maar dat maakt hen nog niet heel hygiënisch. Als een kat zichzelf in het wild schoonlikt, helpt dat om min of meer proper genoeg te zijn. Als jouw kat echter veel op je zetel, tafel, of in je bed vertoeft, is ze allesbehalve proper genoeg naar menselijke normen.

2. Het helpt tegen overvloedig verharen tijdens de ruitijd

Baasjes weten hoe vervelend het is als kattenhaar óveral terechtkomt. Vooral als je langharige katten hebt, lijkt het een eeuwig gevecht. Je kat eens wassen tijdens de rui helpt aanzienlijk tegen al het haar. Het zorgt ervoor dat het dode haar weggespoeld wordt. Om zoveel mogelijk weg te krijgen, kan je na het bad met een borstel door de vacht gaan.

3. Het zorgt ervoor dat de vacht gezonder wordt en meer glanst

De vacht van een kat kan door stof en vuil soms een matte uitstraling krijgen. Ook katten kunnen trouwens last hebben van roos, wat de vacht doffer maakt. Dit probleem wordt verholpen door een bad.

4. Het verkleint de kans op vlooien

Je kat soms een bad geven, zorgt ervoor dat de beestjes minder kans hebben om in de vacht te wonen.

Of de katten zelf van hun badtijd zullen genieten, is een andere vraag…

geen katje om zonder handschoenen te wassen