Waarom hebben zebra’s strepen?

Een zebra mag dan wel een wonderlijk mooi dier zijn, al jarenlang stellen wetenschappers zich de vraag waarom dit ‘paardenras’ die typische zwart-witte strepen heeft.

Onderzoekers van de universiteit van Californië kwamen erachter dat dit streepjespatroon hardnekkige en steekgrage insecten op een afstand houdt. En zebra’s leven nu eenmaal vooral in oorden waar veel dazen en tseetseevliegen voorkomen. De insecten kiezen doorgaans voor lichtkleurige prooien. De zebravacht in zwart-wit brengt hen in verwarring.

shutterstock_158125721Tot vandaag werd altijd verondersteld dat de strepen een vorm van camouflage betekenden of dat ze een natuurlijke regulator van de lichaamstemperatuur waren.

Ik ben geen wetenschapper noch onderzoeker, maar toch daag ik je graag uit voor een klein experiment: loop in de zomermaanden met je vriendin of je vriend langs een vijver (een broedplaats voor muggen). JIJ gekleed in een witte t-shirt, je partner in een felgekleurde of zwarte. Je zal versteld staan: in een mum van tijd word JIJ omringd door een zwerm muggen die je honderden meters vergezellen!

Tegen volgende zomer koop ik me alvast een paar gestreepte t-shirts…