Waardevol afscheid van je huisdier

Crematie is een ultiem eerbetoon voor je trouwe vriend.

Dat je kind haar/zijn dode goudvis, waterschildpadje, kanarie of hamster op een afgezonderd plekje in de tuin wil begraven zal niemand verbieden. Integendeel, het kind leert zo kennismaken met het rouwproces en met onze cultuur om op een waardige manier afscheid te nemen van onze dierbaren. Maar voor gestorven katten en honden ligt dit al even anders. Er bestaan regels voor.

Het politiereglement van heel wat gemeentes verbiedt het begraven van dode dieren in eigen tuin. Vraag info hierover aan de milieu-ambtenaar in je gemeente. Als je gezelschapsdier gestorven is aan een ziekte die overdraagbaar is op mens of dier, of weegt het dier meer dan 10 kilogram, dan is begraven sowieso niet toegelaten. Maar zelfs als je je hond mág begraven in je eigen tuin, zal je je aan bepaalde voorwaarden moeten houden.

[related-posts]

Begraven mag alleen in een zanderige grond. In een klei- of leemachtige grond vindt immers onvoldoende ontbinding plaats. Het dier moet in een put begraven worden van minstens een halve meter diep. Dit voorkomt dat andere dieren het beginnen op te graven. Het dier moet wel boven het grondwaterniveau liggen. Er mogen geen plastic zakken of ander slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in.

Als je hondje of kat bij de dierenarts het bekende spuitje heeft gekregen, laat je het dier ook best daar achter. Je dierenarts weet er wel raad mee.En zelf kan je de website van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) raadplegen. Die omvat o.a. ook een lijst van erkende crematoria in Vlaanderen, specifiek voor het verbranden en eventueel opslaan van dode gezelschapsdieren.

[related-posts]

Net zoals dit bij mensen het geval is, bestaan er crematoria waar men op verschillende manieren een ‘uitvaart’ van je geliefde huisdier regelt. In Tielt is ‘Last Animal Service’ al jaren actief en misschien ook het meest gereputeerde in Vlaanderen. Zij proberen al de wensen van de baasjes in te willigen en verzorgen een service die in de oren van niet-dierenliefhebbers een beetje absurd lijkt.

Last Animal Services kan je net zo goed een mooie urne bezorgen met wat stoffelijke resten van je overleden huisdier, maar het kan wat haar of stofresten van je lievelingsbeestje verwerken in juwelen, in een steen of diamant. Het bedrijf vervaardigt ook een zilveren pootafdruk van je huisvriend, bewerkt in de vorm die je zelf wenst. Bekijk de uitvoerige informatie, foto’s én prijzen op de site dierenuitvaart.be/aandenkens.