Voorleesuur voor asielkatten

Een win-winsituatie die voorkomt uit een bizar idee.

Moby Dick voor asielkatten:

Het klinkt raar: voorlezen aan katten.  Het is nochtans een echt initiatief dat vanaf woensdag 26 maart 2014 van start gaat in het Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort (Nederland).

Kinderen van zeven tot twaalf jaar zullen dan hun voorleeskwaliteiten bovenhalen voor een snoezig publiek.

Goed voor katten én kinderen:

Voorlezen Katten

Het idee is enkel positief, voor iedereen.  Er werd namelijk aangetoond dat op deze manier de leesprestaties van kinderen vooruitgaan.  Niemand zal hun leesniveau beoordelen, integendeel.  Huisdieren geven vaak een soort van bevestigend gevoel, wat de lezers enkel aanmoedigt.

Voor de asielkatten daarentegen, is het belangrijk om vaak menselijk contact te hebben.  Gewoon worden aan kinderen is vrij cruciaal.  Dit vergroot namelijk de kans op adoptie en de poezen zullen zich beter aanpassen in hun nieuwe adoptie-familie.

Overgewaaid uit de Verenigde Staten:

Het zal niet de eerste keer zijn dat katten worden uitgenodigd op een namiddagje luisteren naar hun lievelingsboek.  In Amerikaanse asielen worden de voorleessessies al geruime tijd succesvol ingezet.

Het blijkt inderdaad dat enerzijds kinderen het heel leuk vinden en anderzijds ook dat hun prestaties er enorm op vooruit gaan.  De katten genieten ook: het ritme en de toonklanken werken erg rustgevend voor hen!  En als de poesjes beginnen spinnen, heeft dit weer een ander positief effect op de gezondheid!