Vogels vliegen zich massaal te pletter

Onze glasramen zijn grootste boosdoeners.

Als je in de nazomer met je wagen een dagtrip maakt naar de kust of de Ardennen, moet je herhaaldelijk je ruitenwissers gebruiken om alle insecten, ongedierte en vogelpoep van je voorruit te vegen. Een onvermijdelijke vieze troep weliswaar, maar wie maakt zich daarover zorgen? Maar als je daartegenover het beeld oproept van de duizenden vogels die zich tegen onze huisramen te pletter vliegen, ga je toch wel even anders denken. Dat aantal is in 15 jaar verviervoudigd!

De nieuwe huizen en appartementsblokken die we bouwen, worden meestal voorzien van vele ramen en hoofdzakelijk reflecterend glas dat de warmte buiten houdt. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen vzw zijn de meest voorkomende vogelsoorten in ons land daardoor misleid en vliegen ze pardoes tegen de ramen aan. En het gaat dan niet alleen om de straatmus; ook merels, sperwers, duiven, buizerds en torenvalken sneuvelen tijdens hun vlucht. Echte dierenliefhebbers brengen een gekwetste vogel naar een vogelopvangcentrum, maar de meeste bewoners laten de dieren een stille dood sterven. Wat rest, belandt in de vuilniszak of in het toilet.

[related-posts]

Dit verschijnsel komt voor over de hele wereld en men schat het aantal slachtoffers op jaarbasis op één miljard. Weerspiegelende of getinte ruiten zijn een stuk gevaarlijker dan gewoon doorzichtig glas. De weerspiegeling van de blauwe hemel met witte wolken of die van onze tuin in de ruit, doet de vogels twijfelen, waardoor ze tegen het glas vliegen.

Een afdoend middel tegen deze vogelsterfte is tot vandaag nog niet gevonden. De ‘Groene Winkel’ van Vogelbescherming Vlaanderen vzw verspreidt wel grote posters en stickers van geportretteerde, afschrikwekkende roofvogels die je aan je ramen kan hangen, maar omdat ze roerloos zijn, boezemen ze de gewone vogels weinig of geen schrik in.

[related-posts]

Maar laten we dit artikel afronden met een vrolijke noot: vele vogels gedragen zich ook als ‘huisdieren’ en willen je best gezelschap houden. En als ze de deurbel niet vinden, tikken ze beleefd tegen het venster aan:

Video vogel als huisdier: