De verschillen tussen een eend, een gans en een zwaan

3 verwante watervogels, 3 uiteenlopende kenmerken.

De lente is in het land en dit is het uitgelezen moment om met je kinderen op wandel te gaan langs de natuurlijke vijvers in je buurt, want daar bouwen zowat alle watervogels momenteel een intiem feestje dat meer dan het observeren waard is.

Voor zo ver je het zelf al weet, is er een wezenlijk verschil tussen een eend, een gans en een zwaan. Meer nog dan vroeger kunnen kinderen het onderscheid niet maken om de eenvoudige reden dat ze veel minder oog in oog staan met de natuur. We helpen je op weg:

1. Zwaan:

Zwanen zijn de grootste watervogels en je herkent ze meteen aan hun lange, sierlijke hals. Moeilijker wordt het wanneer je hun geslacht wil bepalen: het verenkleed is bij mannetjes precies hetzelfde als bij de vrouwtjes. Je zal zelden of nooit een zwaan moederziel alleen op de vijver zien baden.

zwanen1
Een opvallende eigenschap aan zwanen is dat ze monogaam zijn.

Het zijn monogame dieren die zich levenslang als de perfecte ouders etaleren. Beiden beschermen ze afwisselend het nest, maar eenmaal volgroeid, geven ze hun jongen alle vrijheid en bereiden ze zich voor op een volgend nest.

Kleine zwaantjes.
Kleine zwaantjes.

Hoewel zwanen trekvogels zijn en zich tijdens de winter afwezig melden, komen ze zich tijdens dit seizoen neerstrijken op dezelfde plek als de jaren voordien.

Baby-zwanen op een meer.
Baby-zwanen op een meer.

(lees verder op de volgende pagina)