Trekvogels pakken nu hun biezen

Ze malen jaarlijks meer kilometers af dan jij en ik!

De jongste dagen zijn de temperaturen in ons land plots opmerkelijk gezakt en voor ongeveer 4.000 vogelsoorten is dit hét signaal om naar andere oorden te trekken. Gebieden waar ze zich veilig kunnen voortplanten en broeden en waar er in de natuur een overvloed aan voedsel is te vinden. Zelfs al kost ze dat een trip van 15.000 km en méér! Doorgaans hebben trekvogels een ‘reisleider’ die de trip perfect indeelt: nu en dan een rustpauze en een ‘tankbeurt’. En hoewel ze in één dag soms door verschillende tijdzones vliegen, blijken de vogels niet enige last te ondervinden van jetlag!

Vele trekvogels vliegen vooral ‘s nachts. Omdat ze zich in de eerste plaats oriënteren op basis van de sterrenhemel. De poolster is hun ultieme begeleider. Als je vandaag met een sterrenkijker ook de vogelvluchten kon observeren en vastleggen, zou de hemel er figuurlijk zwart zien van het volk. Rond deze tijd bevolken immers plusminus 5 miljard vogels (!) het luchtruim, op weg naar het zuiden. Het lijken wel georganiseerde groepsreizen en de ene vogelsoort is niet te beroerd om zich bij een andere aan te sluiten. Maar er zijn ook einzelgängers. Koekoeken bijvoorbeeld reizen het liefst in hun dooie eentje.

[related-posts]

Ganzen, zwanen en ooievaars vliegen meestal in een duidelijke V-formatie. Je kan het vergelijken met wielrenners die in waaiervorm tegen de wind in fietsen. Eén neemt de kop van het peloton en na een beurt neemt de andere de kop over. Het is zo opvallend en wonderlijk, dat je je de vraag zou kunnen stellen: wié heeft dit van wié geleerd? En wellicht ook niet toevallig: deze grotere vogels vliegen -net als arenden, buizerds en reigers- het liefst overdag. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de zichtbaarheid en de windsnelheid. Grote vogels vliegen dan soms tot 150 km/u.

Maar voor zo ver wetenschappers het konden achterhalen, heeft een vogeltrek nog nooit zijn bestemming gemist. Je zou je op den duur kunnen afvragen: wié kwam nu het eerst met de gps op de proppen: zij of wij?

Video “waarom vogels in een V-formatie vliegen?”: