Sta vlakbij de 2 koala’s in ZOO Antwerpen

Bedreigd:

In delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd, zodat koala’s te ver van elkaar leven en zich niet meer kunnen voortplanten. Ze sterven door ziektes, worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen dan weer te veel koala’s voor waardoor er voedselschaarste ontstaat. Er leven naar schatting nog zo’n 80 000 koala’s in de natuur. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.

fotolink_koala (4)

Boomkangoeroe:

De nieuwe buur van de koala’s is goodfellowboomkangoeroe Lilly. Boomkangoeroes zijn solitaire dieren die in bomen leven. Voor een lekkernij willen ze wel eens tot op de grond komen, maar daar zijn ze erg onhandig. Ze springen niet rond zoals andere kangoeroes, maar lopen eerder op vier poten, zoals apen. De boomkangoeroe is wel een prima klimmer.

Beschermde monumenten:

De koala’s wonen in een beschermd monument. Het historische gebouw met rieten dak en grote ramen dateert van 1898. Een monument dat werd aangepast aan de noden van de koala’s en die van de boomkangoeroe.

Het kasteeltje naast het koalagebouw, de Melkerij, werd ook gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming. Je kan hier, op het terras met zicht op de Vlaamse tuin en de koala’s, genieten van koffie, ijsjes en snacks. In de Melkerij, die eveneens dateert van 1898, werd voeger de melk verdeeld die de koeien van de ZOO produceerden. Deze melk was bestemd voor de zoogdieren van de ZOO én voor de bewoners van Antwerpen. De milkshakes en ijsjes die je er nu kunt bestellen, zijn een leuke knipoog naar het zuivelverleden van de Melkerij.

fotolink_koala (2)

Ook de Vlaamse tuin werd grondig aangepakt. De oorspronkelijke waterpartij is in een modern jasje gestoken en de ZOO plantte er planten speciaal om vlinders aan te trekken. Veel aandacht voor biodiversiteit dus. Ook de authentieke rode bankjes kregen hun prominente plaats terug.