Sprookje van Fabiola in De Efteling

‘De Indische Waterlelies’ wordt er uitgebeeld in het Sprookjesbos.

Vreemd dat je naar Nederland (nabij Tilburg) moet om er op een attractieve wijze kennis te maken met één van de sprookjes van de overleden Belgische koningin. Het is op zich al vreemd dat een koningin kindersprookjes schreef, omdat nu net prinsessen en koninginnen er vaak het onderwerp van uitmaken.

Het familiepark hoopt dat de Belgische koninklijke familie houvast kan gaan vinden in het sprookje, waarvan de uitbeelding in 1966 werd geopend naar aanleiding van het vijftienjarig jubileum van De Efteling. ‘De Indische waterlelies’ kwam uit haar boek ‘De twaalf wonderlijke sprookjes van koningin Fabiola’. Naar verluidt is er niet één exemplaar meer in de handel te vinden, maar weer dan waarschijnlijk wordt het eerlang heruitgegeven.

[related-posts]

Voor de huidige generatie zal de titel weinig of niets betekenen. Wie er een Suske en Wiske-verzameling op nahoudt, zal wel over het bestaan ervan afweten. In april 1978 verscheen immers het stripalbum ‘De Efteling-elfjes’ dat zich grotendeels in de Efteling afspeelt. Het sprookje van Fabiola speelt hierin een grote rol. Wellicht zijn er in de handel, op ruilbeurzen en ‘rommelmarkten’ nog wel exemplaren van dit stripboek te vinden.

In het Sprookjesbos in De Efteling is het sprookje vooral een licht en klankspel waarin sterren, opengaande lelies en dansende nimfen het spektakel uitmaken. In Fabiola’s verhaal waren deze lelies ooit sterren, die samen met de maan ‘s nachts dansten op het water. Maar enkele sterren gehoorzaamden niet, toen de Maangodin hen op een ochtend terugriep. Ze dansten en bleven maar dansen, tot een heks verscheen en hen voor straf veranderde in waterlelies. Alles speelt zich af in en om het water.

[related-posts]

Op het eerste gezicht een droevig sprookje, maar de attractie in De Efteling wordt best een mooi en vrolijk schouwspel, ondersteund door de stem van Paul De Leeuw en een ‘kikkerorkest’ dat één van de bekendste nummers van Bert Kaempfert begeleidt.

Video “De Indische Waterlelies”: