Een bizar, maar doeltreffend middel om je hond te kalmeren!

Spray met varkensgeur? Het bestáát!

Ik wist al wel van het bestaan af van geurensprays die in de horeca gebruikt worden: geuren van lekkere keukenbereidingen die de aanwezige klanten in de zaak meer goesting dan honger doen krijgen. Zelfs in eenvoudige tavernes, waar niet veel meer wordt geserveerd dan een croque-monsieur of een ordinaire pakjesspaghetti, maakt men er schijnbaar handig gebruik van.

Maar wat gedacht van een ‘varkensparfum’, verwerkt in een commerciële spray? Uiteraard wordt dit niet in de horeca benut -Ik hou nochtans wel van een varkenshaasje!- maar vooral in de trainingscentra waar men honden africht. Het gaat hier om een eerder toevallige ontdekking van een Amerikaans team van wetenschappers die onderzoeken verrichtten naar de vruchtbaarheid van varkens.

[related-posts]

De specifieke geur die mannelijke varkens uitscheiden om vruchtbare vrouwtjes aan te trekken, is een feromoon -met name ‘androstenon’- dat zo sterk is, dat het wordt beschouwd als dé lokstof in de varkenskwekerijen. Vreemd genoeg bleek het ook een effect te hebben op opstandige en hypernerveuze honden. Kwamen zij in de buurt van de geile varkens, werden ze meteen rustig en hielden ze op met blaffen en klauwen.

Nu bestaan er wel meer middelen om je hond te kalmeren en muziek is daar één van. Maar het omgekeerde is ook waar. Honden kunnen net zo goed een mens kalmeren en daarvoor hebben ze zo hun eigen middeltjes. Zelf zingen, bijvoorbeeld. Toevallig stootte ik op bijgaand filmpje en dit lijkt me zoveel schattiger dan een clipje van een opspringende hond die een geil zwijn benadert.

Video hond kalmeert baby: