Selfies van een aap gaan wereld rond

Eigenaar van het fototoestel verloor rechtszaak tegen Wikipedia.

De foto’s vind je al sinds eind 2011 op de website Wikipedia, maar sinds kort werd de kiekjes pas massaal opgemerkt. Niet zozeer omwille van de Indonesische makaak zelf, maar omdat de Britse fotograaf, ene David Slater, een proces was aangegaan tegen de internetgigant. De natuurfotograaf eiste immers een pak auteursrechten op voor het willekeurig gebruik van de foto’s. Na een jarenlange discussie stond de fotograaf zelf voor aap, want Wikipedia kreeg gelijk van het US Copyright Office: geen auteursrechten vereist!

ApenselfieHet verhaal dat eraan voorafging, gaf de doorslag voor de uitspraak. David Seller maakte destijds een fotoreportage van de makaken in Indonesië en tot zijn verbijstering werd hij door één van de dieren plots benaderd. Die maakte hem brutaal één van zijn toestellen afhandig. De makaak vond dit best een tof speeltje en maakte meteen lukraak een reeks kiekjes. Enkele ervan waren zowaar… selfies!

[related-posts]

Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia nam later de bizarre foto’s op in haar beeldbank. De organisatie oordeelde dat ze de fotograaf niets verschuldigd was, omdat niet hij maar de aap zelf de foto’s maakte. Op de keper beschouwd zou de makaak dan de toelating moeten geven om de selfies te publiceren en recht hebben op de auteursrechten, maar zoiets zien we nog niet direct gebeuren.

Wél moest het US Copyright Office al eerder geschillen in dezelfde sfeer oplossen: zo gingen er ooit foto’s rond van schilderijen, gemaakt door een ezel en kunstwerkjes, ontworpen en op doek vastgelegd door… spinnen.